11:54:44 28.03.2024
Stiri

Primar din R. Moldova, la ședința CALRCE: „Justiția a mers mai departe și a trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată”

Politică 29.06.2018 14:40 Vizualizări1351 Autor: Ziarul National
Primar din R. Moldova, la ședința CALRCE: „Justiția a mers mai departe și a trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată”


Democrația din R. Moldova este într-un grav pericol, iar opțiunea europeană este una declarată, nu și susținută de guvernare.

Declarațiile îi aparțin primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, și au fost făcute ieri, la ședința Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, desfășurată la Istanbul, Turcia.

Gheorghe Răileanu a solicitat Congresului și Comitetului de Monitorizare să susțină în continuare dezvoltarea democratică a Republicii Moldova prin instrumente noi, odată ce presiunile financiare nu mai sunt utile.

Vedeți mai jos întregul discurs al primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, privind nevalidarea primarului nou ales al mun. Chișinău, susținut la ședința Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei:

„Atrag atenția Congresului la faptul că refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău ar putea marca sfârșitul unei etape în istoria Republicii Moldova și începutul unei noi etape, sfârșitul iluziilor Uniunii Europene și ale Rusiei ca factori geopolitici, ale partidelor europene de orientare socialistă solidare doctrinar cu partidul de guvernămînt.

De la corupție, abuzuri, instituțiile de drept, justiția au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată.
În condițiile monopolizării instrumentelor de informare în masă, de propagandă, de subordonare a justiției, democrația, inclusiv cea locală, în Republica Moldova este în pericol grav.

Același lucru se poate spune și despre opțiunea europeană declarată, dar nesusținută prin fapte concrete, de factorul decizional principal.
Partidul de guvernare impune societății imaginea lui Vlad Plahotniuc în calitate de posibil salvator al națiunii, iar o eventuală dictatură a lui, ca o unică soluție pentru o guvernare efectivă. În acest scop sunt folosite serviciile speciale, serviciile desconcentrate și descentralizate ale statului, care implantează în conștiința cetățenilor Republicii Moldova că numai dictatura lui Plahotniuc ne-ar putea salva din situația dramatică în care ne aflăm.

Noi, cetățenii Republicii Moldova și CALM- ul, trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Dar instituțiile europene, inclusiv Congresul Autorităților Locale și Regionale ar trebui să aprecieze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească instrumente noi, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali (de facto) ai Republicii Moldova.

Pârghiile financiare pe care le folosește Parlamentul European și Comisia Europeană, posibil că nu mai funcționează, posibil că guvernarea nu mai are răbdare și speranță de a primi ajutorul Uniunii Europene, contează pe forțe proprii, pe careva rezerve și posibilități necunoscute, poate că guvernarea a decis să treacă direct la instalarea dictaturii.

Solicit Congresului și Comitetului de Monitorizare să susțină în continuare dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Gheorghe Răileanu, delegat la Istanbul, 28.06.2018”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md