Corina Țurcan, fosta moldoveancă reținută de FSB-ul rus pentru spionaj în favoarea României, rămâne în închisoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tribunalul municipiului Moscova a respins apelul avocatului Corinei Țurcan, fostă membră în consiliul de administrație al companiei energetice ruse Inter RAO, acuzată de spionaj, de a i se modifica încadrarea juridică în una mai ușoară, informează agenţia de presă RIA Novosti şi cotidianul Moskovski komsomoleţ. Astfel, fosta moldoveancă rămâne încarcerată la închisoarea Lefortovo, termenul stabilit de tribunal fiind 13 august.

Şedinţa de joi a avut loc cu uşile închise, dosarul ei fiind analizat în condiţii de strictă confidenţialitate.

Iniţial, se anunţase că recursul său împotriva încarcerării la Lefortovo va fi examinat în regim de videoconferinţă chiar din închisoare, dar ulterior s-a decis ca Ţurcan să fie adusă totuşi la tribunal.

Corina Ţurcan a fost însoţită nu de un convoi al poliţiei din penitenciar, ci de bărbaţi în civil cu cagule pe cap.

Vedeți și: Femeie originară din Moldova, reținută în Rusia sub acuzarea de spionaj pentru România

Avocatul ei a subliniat că Ţurcan nu-şi recunoaşte vina şi că „nu înţelege ce anume a făcut” pentru a fi acuzată de spionaj. „Ea consideră dosarul penal deschis împotriva ei drept o tentativă de a fi înlăturată din funcţie din cauza principialităţii şi incoruptibilităţii sale”, a afirmat avocatul Dmitri Ţuprik.

Ulterior, în cursul zilei de joi, mass-media ruse au informat că Inter RAO a demis-o pe Corina Ţurcan din consiliul de administraţie al companiei.

Săptămâna trecută, tribunalul Lefortovo din Moscova a dispus arestarea Caaaaarinei Ţurcan, detaliile cazului nefiind dezvăluite, notează RIA Novosti. Ţurcan, care deţine în acest moment cetăţenia rusă şi română, a fost reţinută la 14 iunie, despre arestarea sa aflându-se abia la 19 iunie.

Potrivit mass-media ruse, care citează invariabil surse anonime şi scurgeri de informaţii, Corinei Ţurcan i se reproşează că ar fi spionat în favoarea României, întrucât ar fi discutat cu „oameni de afaceri români” presupuşi a avea legături cu serviciile secrete române. În condiţiile în care România este membră a NATO, concluzia „logică” a FSB a fost că informaţii furnizate de ea ar fi ajuns în posesia CIA.

Citiți și: Ministerul român de Externe confirmă deținerea cetățeniei române de către moldoveanca reținută în Rusia pentru spionaj

Nu se ştie exact ce fel de informaţii ar fi furnizat Corina Ţurcan părţii române. Presa rusă, citând surse din FSB, a scris că ar fi vorba despre date privind o centrală nucleară pe care Rusia intenţionează să o construiască în Turcia, ori informaţii despre furnizări de electricitate în Crimeea şi Donbas.

Având în vedere că societatea Inter RAO este o companie publică, toate aceste date nu sunt secrete, ci publice. Corinei Ţurcan i se putea reproşa cel mult încălcarea secretului comercial, susţin unii experţi ruşi, conform Novaia Gazeta.

În cadrul companiei, ea se ocupa de exporturile şi importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan (Transnistria), iar până în 2012 a condus divizia Republica Moldova-Ucraina-România din cadrul acestei societăţi energetice.

Vedeți și: Motivul reținerii de FSB a Corinei Țurcan, originară din Moldova: A oferit României informații privind livrarea electricității în Donbas

În acest context, editorialista Novaia Gazeta, Iulia Latânina, afirmă că discuţiile cu eventuali oameni de afaceri români făceau parte din obligaţiile sale de serviciu.

Corina Ţurcan a fost arestată conform articolul 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la spionaj. Ea riscă 20 de ani de închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...