CEC a luat act de anularea alegerilor din Chișinău. Doar doi membri ai Comisiei s-au opus, solicitând amânarea deciziei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală a votat, cu majoritate de voturi, decizia cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II). Pentru aprobarea deciziei au votat cinci din cei nouă membri ai Comisiei, doi membri au votat împotrivă, iar alții doi au lipsit de la ședință.

Astfel, pentru aprobarea deciziei au votat președintele CEC, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru, secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae, fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, și fostul secretar Andrei Volentir, în timp ce membrii Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza – s-au opus aprobării unei hotărâri.

În cadrul dezbaterilor, cei doi au venit cu mai multe propuneri cum ar fi amânarea luării unei decizii, pentru a solicita instanțelor de judecată să vină cu explicații și trimiteri la norma legală. La fel, aceștia au propus organizarea unor alegeri repetate cu participarea tuturor candidaților. Sergiu Gurduza i-a solicitat președintelui CEC să facă trimitere la normala legală care să stipuleze că dacă alegerile au fost invalidate nu se mai organizează alegeri repetate. La rândul său, Vladimir Șarban s-a arătat nedumerit de faptul că Judecătoria Chișinău a invalidat și turul întâi al alegerilor, or atunci nu au fost înregistrate încălcări.

Propunerile însă nu au fost susținute de majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, Sergiu Gurduza a menționat că va veni cu o opinie separată la această decizie, unde își va argumenta poziția.

Dezbaterile la acest subiect au durat în jur de o oră și jumătate. În tot acest timp, în pofida ploii, câteva sute de persoane au protestat în stradă. Primarul ales, Andrei Năstase și președintele PAS, Maia Sandu, alți câțiva lideri ai mișcării protestatare, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice, au asistat la ședință din sala Comisiei Electorale Centrale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...