Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ CEC a declarat nule…

VIDEO CEC a declarat nule alegerile locale. Protestatarii scandează „Noi nu cedăm”

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc în ședință la ora 14.00 pentru a lua act de deciziile instanțelor de judecată cu privire la declararea nulității alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II). Opoziția, condusă de liderul PPDA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, au anunțat o acțiune de protest în fața organului electoral. Sediul CEC, inclusiv accesul în clădire, este păzit de polițiști.

După ce Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre privind declararea nulității alegerilor locale noi, la 29 iunie 2018, Andrei Năstase a obținut acces în curtea din spate a sediului instituției, acolo unde erau dislocate în număr mare forțe de menținere a ordinii publice. Liderul PPDA și-a exprimat indignarea pentru că polițiștii sunt nevoiți, la indicația superiorilor, să stea în ploaie, și i-a invitat să se alăture duminică, 1 iulie, protestului care va avea loc în PMAN.

15.22: CEC a pus punct. Cinci membri au votat pentru declararea nulă a alegerilor.

15.12: Sergiu Gurduza susține că nici el nu va susține proiectul cu privire la încheierea procesului electoral.

15.07: „Nu voi susține un asemenea proiect din raționamente simple. Să îți asumi situația care e în stradă, este un risc prea mare pentru CEC. Nu e vina noastră, cu toate că suntem învinuiți. Nu suntem noi de vină că a fost adoptată o hotărâre pe care noi nu o prea înțelegem, nu o înțelege nici societatea, partenerii externi sau prim-ministrul, iar noi foarte repede ne asumăm responsabilitatea de a stopa procesul electoral”, a precizat Vladimir Șarban.

15.05: Iurie Ciocan propune încheierea exercițiului electoral, dizolvarea organelor electorale și revenirea la alegerile locale în vara anului 2019.

14.57: Propunerea lui Gurduza nu a fost susținută de majoritatea membrilor CEC.

14.52: Alina Russu susține că dispozitivul precizează excluderea celor doi candidați care au făcut agitație electorală.

14.50: Propunere lui Gurduza a fost susținută și de Șarban: „Suntem într-o situație foarte delicată. În primul rând, această hotărâre de judecată aruncată ca o piatră în baltă, a provocat reacții extrem de negative de la partenerii noștri externi. Mă îndoiesc că judecătorul a uitat să includă în dispozitiv excluderea unui candidat”.

14.47: Sergiu Gurduza propune o pauză și o îndeamnă pe președinte CEC să semneze un demers ca instanța să explice modul de executare a hotărârii pe care a luat-o pe 19 iunie.

14.42: Sergiu Gurduza întreabă președintele CEC care este normala legală care să stipuleze că dacă alegerile au fost invalidate nu se mai organizează alegeri repetate.

„Votarea repetată se aplică doar când repeți o anumită etapă a exercițiului electoral. Nu poate fi repetat exercițiul electoral per ansamblu”, a spus Alina Russu.

14.39: Membrul CEC, Vladimir Șarban se arată nedumerit de faptul că Judecătoria Chișinău a invalidat și turul întâi al alegerilor, or atunci nu au fost înregistrate încălcări: „Mi se pare o deficiență în logica magistratului, care nu spune nimic despre încălcări, dar anulează turul întâi”.

14.37: Alina Russu propune declararea nulă a alegerilor locale pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău.

14.26: Membrii CEC analizează proiectul cu privire la declararea nulității alegerilor locale. Raportor – Alina Russu.

14.25: Ordinea de zi a ședinței CEC a fost aprobată.

14.24: Propunerea lui Gurduza de a include pe ordinea de zi a proiectului cu privire la alegerile repetate a fost respinsă.

14.11: Sergiu Gurduza propune includerea unui alt proiect cu privire la declararea alegerilor nule și efectuarea votării repetate pentru alegerea primarului: „Orice alegeri trebuie să se finalizeze cu alegerea unei persoane în funcția de primar. De ce propun acest proiect? Din considerentul că suntem organul care urmează să executăm și aplicăm textual și funcțional normele din Codul Electoral”.

Iurie Ciocan vrea o precizare cu privire la excluderea din campanie electorală sau păstrarea candidaților care au încălcat Codul Electoral.

„Noi executăm actele judecătorești. În dispozitiv nu este expres excluderea candidaților. Respectiv, CEC trebuie să aplică norma, adică cu aceiași candidați. Nu se exclude însă dacă va apărea o hotărâre de judecată care prevede excluderea sau nu a candidaților”, a specificat Gurduza.

14.06: Membrul CEC, Sergiu Gurduza, propune includerea pe ordinea de zi un proiect ce prevede solicitarea explicării dispozitivului Judecătoriei Chișinău din 19 iunie prin care au fost invalidate alegerile.

„Eu și alți membri am depistat diferențe în partea obligatorie și motivarea hotărârii. Ca cec să execute normele, așa cum ele sunt, este necesar ca instanța să explice modul de executare și aplicare a acestei hotărâri”, a precizat Gurduza.

Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

14.05. Protestatarii din fața CEC continuă să rămână în fața organului electoral, în pofida ploii de afară, și să scandeze „Jos mafia!” și „Năstase e primar!”.

14.02: A început ședința CEC. Alina Russu face un apel către participanți și îi informează că aceștia nu pot lua cuvânt, or declarații pot face doar membrii CEC.

Andrei Năstase a fost ales primar al capitalei la 3 iunie cu peste 52% din voturi și cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie care a influențat zeci de mii de votanți.

După ce partenerii externi s-au arătat îngrijorați de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, și au calificat-o ca fiind o amenințare la adresa democrației în R. Moldova, în ședința de astăzi, 29 iunie a Executinvului, premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de judecată privind invalidarea mandatului lui Năstase și să-i prezinte un raport până marți, 3 iulie.

13.55. Mai mulți protestatari scandează „Noi nu cedăm!” în fața sediului CEC.

13.40. În curtea sediului Comisiei Electorale Centrale sunt dislocați zeci de polițiști. Forțele de ordine păzesc și intrarea în clădire.