03:15:02 20.04.2024
Stiri

ADIO, poliță de asigurare medicală pe HÂRTIE! Document, ELIMINAT în R. Moldova

Social 29.06.2018 14:00 Vizualizări13654 Autor: Ziarul National
ADIO, poliță de asigurare medicală pe HÂRTIE! Document, ELIMINAT în R. Moldova


Cetățenii R. Moldova nu vor mai trebui să prezinte la instituțiile medicale polița de asigurare pe suport de hârtie. Documentul a fost eliminat astăzi de Guvern, iar persoanele asigurate vor beneficia de servicii medicale sau medicamente compensate în baza polițelor de asigurare care vor fi doar în format electronic.

Potrivit proiectului de lege aprobat astăzi la Guvern, noțiunea de „poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi substituită cu cea de „statut de persoană asigurată”, astfel excluzându-se obligativitatea deţinerii poliţei pe suport de hârtie, ceea ce înseamnă timp și resurse economisite, dar și mai puține bătăi de cap privind modalitatea de activare a acesteia.

Același lucru este valabil și pentru persoanele care sunt asigurate de stat - pensionarii, persoane cu dizabilități etc.

Documentul mai prevede suspendarea statutului de persoană asigurată în cazul neachitării primelor de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariu mai mult de un an consecutiv. Aceste reglementări se referă și la unităţile lichidate, care nu au prezentat informaţia privind persoanele concediate, demise etc. în vederea suspendării statutului de persoană asigurată.

Autoritățile susțin că implementarea proiectului va contribui la facilitarea reformării serviciilor publice și e-transformare a Guvernării, în contextul implementării sistemului guvernamental de plăți electronice MPay, cu un impact sporit asupra cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele republicii și achită prima de asigurare în sumă fixă.

Proiectul urmează a fi dezbătut în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md