Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Guvernului. Lista proiectelor…

VIDEO Ședința Guvernului. Lista proiectelor aprobate de cabinetul de miniștri

Astăzi, 29 iunie, a avut loc o nouă ședință a Guvernului, în cadrul căreia cabinetul de miniștri a discuta 27 de subiecte. Guvernul a aprobat un proiect privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, dar și alocarea de compensații pentru victimele represiunilor politice. 

13.00: Proiectul hotărîrii Guvernului privind aprobarea Regulamentului de interacţiune dintre Serviciul naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 şi serviciile specializate de urgenţă a fost aprobat de miniștri.

12.58: Guvernul a aprobat proiectul de hotâre cu privire la excluderea din Nomenclatorul informațiilor atribuite la secret de stat a informațiilor ce dezvăluie coordonatele punctelor geodezice şi obiectivelor geografice, determinate cu o precizie de cel puţin 30 m în sistemul de coordonate al anului 1942 (SC-42), precum şi hărţile topografice, alte documente şi materiale care fac posibilă stabilirea coordonatelor cu precizia menţionată.

12.56: Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul ce vizează cooperarea dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României în domeniul prevenirii și combaterii corupției.

12.53: În vederea consolidării relaţiilor de cooperare în domeniul anticorupţie, Centrul Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova şi Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei au identificat necesitatea semnării unui Acord de cooperare în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei. Proiectul a fost aprobat de cabinetul de miniștri.

12.51: Din lipsa unor prevederi legale care să reglementeze statutul copilului sub vârsta răspunderii penale/contravenționale și care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală/contravențională, Guvernul a aprobat un proiect ce vizează măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant.

12.47: Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolelor cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Ministrul Sănătății a menționat că odată cu aceste modificări, persoanele nu vor mai fi obligate să prezinte poliția pe suport de hârtie pentru a beneficia de medicamente sau servicii compensate.

12.45: Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind consolidarea capacităților instituționale ale Departamentului trupelor de carabinieri al MAI.

12.33: Ministerul Finanțelor va aloca compensații de circa 5,5 milioane de lei pentru restituirea valorii bunurilor persoanelor supuse represiunilor politice. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede că mijloacele financiare vor fi redistribuite către autoritățile administrației publice locale.

12.25: Proiectul Protocolului de cooperare dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Identității Naționale din România a fost aprobat de cabinetul de miniștri. Potrivit notei informatice, scopul Protocolului îl constituie dezvoltarea relaţiilor de colaborare în domeniul patrimoniului cultural, al muzeografiei, artelor plastice, artelor scenice şi interpretative, precum şi crearea unei baze juridice pentru reglementarea acestora în vederea promovării unei colaborări eficiente între Părţi.

12.18: Având în vedere lacunele depistate în baza legislativ-normativă ce reglementează activitățile în domeniile de cercetare, inovare și transfer tehnologic, Guvernul a aprobat și urmează să prezinte Parlamentului spre examinare proiectul de lege cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare.

12.15: Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul turismului. Potrivit proiectului, acordul va contribui la promovarea relaţiilor de prietenie dintre cetăţenii Republicii Moldova şi cetăţenii României.

12.08: Premierul solicită Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de judecată prin care au fost invalidate alegerile locale: „Vreau să solicit o analiză a cadrului legislativ și prevederile în baza cărora au fost luate deciziile de invalidare a alegerilor. Să faceți și o analiză a deciziilor luate înainte, la solicitarea PSRM, pentru că la baza deciziei au fost aceste elemente”.

Pavel Filip a declarat că a avut și o discuție cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a promis că va crea un grup de lucru pe platforma Parlamentului în care se va veni cu soluții pentru îmbunătățirea legislației.