Jim Mattis dă asigurări Japoniei privind angajamentul SUA de a-și apăra aliații din regiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a subliniat vineri la Tokyo importanța alianței dintre Statele Unite și Japonia și a insistat asupra menținerii unei poziții puternice, în timp ce sporesc îngrijorările cu privire la angajamentul Washingtonului față de aliații săi, relatează AFP.

„Alianţa dintre Statele Unite şi Japonia este piatra de temelie a stabilităţii în regiunea oceanelor Indian şi Pacific iar angajamentul nostru rămâne de neclintit”, a declarat Jim Mattis în cursul unei conferinţe de presă, la Tokyo, la finalul unei întrevederi cu omologul său japonez, Itsunori Onodera.

El a promis, de asemenea, că Statele Unite nu vor coborî garda în faţa Coreii de Nord în regiunea Asia, în pofida anunţului făcut de preşedintele Donald Trump cu privire la încetarea exerciţiilor militare comune dintre Statele Unite şi Coreea de Sud.

Decizia de a opri aceste manevre a fost luată pentru a facilita negocierile şi „a spori şansele de a se ajunge la o soluţie paşnică pentru Peninsula Coreeană”, însă fără a slăbi poziţia americană în Asia, a insistat şeful Pentagonului.

„Menţinem o puternică forţă defensivă comună pentru a ne asigura că diplomaţii noştri continuă să negocieze cu o forţă indiscutabilă”, a dat asigurări Jim Mattis.

Împreună cu ministrul Onodera, „am discutat despre posibilitatea de a spori capacităţile alianţei, de a întări cooperarea noastră şi a creşte securitatea în regiune”, a precizat demnitarul american, citat de AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...