/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Dizabilitatea nu este o piedică. Sergiu Străistari din Criuleni coase huse pentru mașini și călătorește

missing
28 iunie 2018, ora 19:43

Țintuit într-un scaun cu rotile din cauza unei tumori la coloana vertebrală, Sergiu Straistari a început a coase huse pentru mașini de un an și două zile. Meseria a deprins-o singur, fără cursuri, iar acum primește lunar comenzi.

Ideea a venit, trebuia să fac ceva. Trebuia să mă ocup cu ceva și am decis în starea mea că pot să fac huse pentru mașini pentru că la noi pe raion nu prea sunt specialiști care fac și m-am gândit că se poate de făcut. Timp de o lună de zile am învățat la ea să lucrez, iar în a doua lună am început să iau comenzi. Două-trei mașini pe lună am”, Sergiu Straistari.

Îi place ceea ce face, iar comenzile pe care le primește le execută în cel mult zece zile, lucrând câte 7 ore pe zi.

Eu sunt mulțumit de ceea ce fac, mă pot întreține cu banii pe care îi câștig și vreau ca pe viitor poate voi face ceva mai mult, voi avea comenzi mai mari. Eu iau peliculă, iau măsurile pe husă, fac forma punând pelicula pe material, o tai o înclei pe un așa paralon mic de 05 și îl înclei. Dupa asta trecum la mașină coasem și facem deja ce trebuie”, Sergiu Straistari.

Sergiu a ținut să ne arate în practică rezultatul muncii sale. În ogradă, o mașină cu scaunele deja „îmbrăcate” își aștepta stăpânul.

Le-am făcut, le-am îmbrăcat am chemat pe cineva să mă ajute și le-am pus înapoi în mașină

Lucrează, dar și călătorește, contrar dizabilității.

În timpul liber eu nu stau. Pot să mă duc în Ucraina, călătoresc și mai văd câte un loc nou, la mănăstiri mă duc, nu stau acasă rog pe cineva să meargă cu mine să mă ajute cu căruciorul”, afirmă tânărul.

Mica afacere a lui Sergiu se datorează Asociației „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în promovarea incluziunii sociale din raionul Criuleni, care a contribuit la procurarea mașinii de cusut adaptată după condițiile bărbatului.

Noi ne simțim foarte fericiți când vedem că am ajutat o persoană care nu spera la viitor, am contribuit să se schimbe, să aibă speranță, să se gândească la un viitor și să nu trăiască cu ziua de azi”, Vera Stahi, coordonator serviciu echipă mobilă AO FCPS.

Familia bărbatului spune că după ce a început a coase, Sergiu s-a schimbat brusc.

S-a schimbat, acuma este mai optimist, mai încrezut în sine”.

Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” ajută persoanele cu nevoi speciale. Beneficiarii sunt din Dubăsari și raionul Criuleni.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram