Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis a salutat apelul celor 12 state aliate ale României privind legile justiției


Klaus Iohannis la Bruxelles
Klaus Iohannis la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat comunicatul prin care 12 state aliate ale României, prin ambasadorii lor, au făcut astăzi apel la toate părțile implicate în modificarea Codului de Procedură Penală și a Codului Penal „să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității şi corupţiei”.

„Au perfectă dreptate, a spus Johannis, Legile justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de așa natură încât să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de Justiție. (…) Sper să se audă și la PSD”, a declarat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European, citat de site-ul G4media.

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a dat și el o replică apelului venit din cele 12 state aliate, spunând într-un comunicat că a luat notă de poziţia lor dar că schimbarea legislației este „un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție”, și susține că „etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii”.

Ministerul roman de Externe mai susține că „întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”.

Comunicatul remis presei a fost dat în această dimineață în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveției, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că „actul legislativ nu-l poate dicta niște state sau nişte ambasadori”, ci îl face poporul prin aleşi şi că îl va chema în Parlament pentru a da explicaţii pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a replicat critic la comunicatul celor 12 tari Occidentale aliate ale României. El le-a transmis ambasadorilor statelor partenere că ar trebui să fie îngrijoraţi de statul paralel din România şi de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, să le facă plângere penală pentru înaltă trădare.

Comunicatul remis presei a fost dat în aceasta dimineața în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG