19:16:45 16.04.2024
Stiri

PERICOLUL din R. Moldova, DISTRUS în Polonia: NATO a evacuat ULTIMUL lot de pesticide de pe teritoriul republicii noastre în cadrul proiectului „Parteneriat pentru Pace”

Economie 28.06.2018 16:19 Vizualizări1565 Autor: Ziarul National
PERICOLUL din R. Moldova, DISTRUS în Polonia: NATO a evacuat ULTIMUL lot de pesticide de pe teritoriul republicii noastre în cadrul proiectului „Parteneriat pentru Pace”


R. Moldova a scăpat de peste o mie de tone de pesticidele rămase din perioada sovietică și care amenințau sănătatea oamenilor, grație suportului NATO. Ultimul lot de 31 de tone de pesticide care mai rămăsese în R. Moldova a fost evacuat astăzi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sângerei, după ce substanțele chimice au fost colectate din Drochia, Edineț și municipiul Bălți.

Acesta era ultimul lot din cele 1 269 de tone de substanțe chimice adunate din peste 400 de localități din R. Moldova și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO „Parteneriat pentru Pace”, cu valoarea de 2,2 milioane de euro.

Cu această ocazie, la Alexăndreni au mers astăzi ambasadorii României, Poloniei, Lituaniei, Italiei, Turciei și Estoniei, state care au contribuit financiar pentru evacuarea pesticidelor din R. Moldova, dar și premierul Pavel Filip.

„Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanență provocări legate de siguranţa alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate. (...) Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul”, a declarat premierul Pavel Filip.

„Astăzi e o zi istorică, nu numai pentru faptul că se comemorează 78 de ani de la anexarea Basarabiei, dar mai ales pentru că, de acum încolo, cetățenii Republicii Moldova au șansa să-și crească copiii într-un mediu înconjurător mai curat. Am mulțumit tuturor celor care au contribuit la succesul acestui proiect: statelor donatoare, NATO, autorităților centrale, în special Ministerului Apărării Naționale și președinților de raioane din Republica Moldova”, a apreciat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

La eveniment, prim-ministrul Pavel Filip i-a premiat pe câțiva dintre cei 800 de militari ai Armatei Naționale care au fost implicați în procesul de evacuare a chimicalelor.

Menționăm că, în total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7 245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1 269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova. Iar 1 976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul R. Moldova mai rămân 4 000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare în vederea implementării unui proiect în valoare de un milion de euro pentru evacuarea acestora.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md