13:34:27 29.03.2024
Stiri

MII de copii din R. Moldova continuă să fie ABUZAȚI anual: Violență în familie, violuri sau bătăi la școală

Social 28.06.2018 16:40 Vizualizări1442 Autor: Ziarul National
MII de copii din R. Moldova continuă să fie ABUZAȚI anual: Violență în familie, violuri sau bătăi la școală


Poliția din R. Moldova a înregistrat, pe parcursul anului trecut, peste 1 400 de cazuri de abuz asupra copiilor, inclusiv peste 300 de cazuri de agresiuni fizice în familie și peste 330 de cazuri de violuri.

Totodată, statisticile oficiale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării arată că, în anul școlar 2016/2017, educatorii au raportat 10 752 de cazuri de abuz sau violență împotriva copiilor. Din cele 275 de cazuri de violență din instituțiile de învățământ înregistrate în anul trecut, 38 au implicat violența profesorilor împotriva elevilor, iar 227 - violență în rândul colegilor.

Un studiu realizat de Oorganizația Mondială a Sănătării în 2017, numit „Experiențele adverse din copilărie și comportamentele asociate de risc pentru sănătate la studenții din Republica Moldova” arată că, 62,4% dintre tineri și 57,8% dintre tinere au raportat una sau multe experiențe adverse în primii 18 ani de viață. Cel mai frecvent raportate tipuri de evenimente negative din copilărie au fost pedepsele corporale - 20,2%, abuzul emoțional - 15,1% și neglijarea emoțională - 13%.

Pentru a combate violența împotriva copiilor, la Chișinău a fost lansat astăzi un Dialog național care vine în sprijinul elaborării unei foi de parcurs cu indicarea clară a responsabilităților tuturor părților implicate în domeniul protecției copilului.

„Violența împotriva copiilor reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru Republica Moldova. Pe lângă aspectul de protecție a copilului, Organizația Mondială a Sănătății reiterează importanța mecanismelor de prevenire a abuzului față de copil și promovarea acestora. Un copil abuzat în copilărie este predispus mai mult să devină fumător, să consume mai des droguri și alcool, să înceapă viața sexuală până la 16 ani, să sufere de probleme mintale și de greutate, să aibă astm bronșic, dureri de cap, spate. Doar printr-un efort conjugat vom putea reduce și pune capăt violenței”, a menționat Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Republica Moldova, la evenimentul organizat de de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu UNICEF Moldova și OMS.

Participanții la eveniment au luat cunoștință de cele mai recente modele la nivel mondial și regional privind combaterea violenței împotriva copiilor, oferite de experții OMS și UNICEF, și au analizat cadrul legal și instituțional existent, precum și mecanismele de protecție a copiilor de toate formele de violență și abuz.

De asemenea, invitații au abordat subiectul creării unei platforme cu implicarea tuturor factorilor de decizie și a părților vizate pentru a accelera acțiunile de încetare a violenței împotriva copiilor din Moldova și a realiza o foaie de parcurs realist pentru avansarea reformei protecției copilului. Aceștia au participat la patru grupuri de lucru - violența domestică și disciplinarea violentă; violența în școli și violența între copii (bullying); violența în instituțiile comunitare și rezidențiale; abuzul sexual și exploatarea copiilor; traficul.

În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția fotografică cu genericul „Toleranță ZERO față de VIOLENȚĂ”, care cuprinde 16 imagini care vin să atragă atenția opiniei publice asupra fenomenului violenței împotriva copiilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md