02:36:25 17.04.2024
Stiri

De la 5 000 la 17 000 de euro pentru un pașaport românesc: Afaceriștii din R. Moldova riscă ani grei de pușcărie

Anticorupție 28.06.2018 15:00 Vizualizări3089 Autor: Ziarul National
De la 5 000 la 17 000 de euro pentru un pașaport românesc: Afaceriștii din R. Moldova riscă ani grei de pușcărie


Încasau sume între 1 500 și 17 mii de euro pentru a perfecta pașapoarte românești pe numele unor cetățeni din R. Moldova sau din Federația Rusă, dar „afacerea” le-a fost dată peste cap de oamenii legii.

Patru cetățeni ai R. Moldova sunt cercetați penal sub control judiciar pentru trafic de influență.

Procuratura Anticorupție, care anunță că a expediat dosarul în judecată, acuză că, din anul 2013 și până în prezent, gestionarul unei companii private și partenerii acestuia au pretins şi au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse sume mari de bani, în schimbul asistenței acordate la redobândirea cetăţeniei României, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor Generale ale României din diferite țări.

Sub paravanul acordării consultaţiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei românești, aceștia depuneau actele pentru obținerea cetățeniei românești în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse, promiteau depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române, sub pretextul că persoanele indicate ar avea reşedinţa în țările unde își aveau sediul entitățile consulare.

Mai mult, aceștia obțineau acceptarea depunerii dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi membrii familiei lor, le garantau procesarea lor în regim prioritar, cu aprobarea ordinului de acordare a cetăţeniei române în baza unor acte false ce le oferă calitatea de subiecţi ce au pierdut cetăţenia română şi o pot redobândi prin efectul repatrierii.

Totodată, învinuiții obțineau transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc., dar și vize de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate și pașapoartelor și deschiderea conturilor bancare.

Pentru prestarea serviciilor respective, indivizii solicitau sume bănești în mărime de la 1 500 - 2 000 de euro - depunerea jurământului în regim de prioritate, dar și de la 5000 - 17 000 de euro - pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului.

Cele patru persoane și-au recunoscut vina, fiind plasate sub control judiciar, iar dacă vor fi găsite vinovate riscă amenzi de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md