14:16:38 19.04.2024
Stiri

VIDEO // 28 iunie, ZI de DOLIU NAȚIONAL: 78 de ani de la OCUPAREA Basarabiei de către sovietici

Social 28.06.2018 12:37 Vizualizări2131 Autor: Ziarul National
VIDEO // 28 iunie, ZI de DOLIU NAȚIONAL: 78 de ani de la OCUPAREA Basarabiei de către sovietici


„Eliberatorii vin și pleacă, ocupanții rămân”, a fost mesajul de pe o pancartă afișată astăzi în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău de un grup de tineri de la Asociația „UNIREA-ODIP”.

Unioniștii au venit să protesteze în fața acestei misiuni diplomatice în ziua în care se împlinesc 78 de ani de la ocuparea de către sovietici a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, pe 28 iunie 1940, în urma Protocolului adițional secret al odiosului pact sovieto-german Ribbentrop-Molotov.

„Atunci a început drama acestui neam, pentru că atunci a început distrugerea românismului din aceste teritorii”, au declarat tinerii, scandând și „Armata rusă, afară!”.



Și membrii Partidului Liberal au depus astăzi flori la piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că 28 iunie este „una dintre cele mai negre zile din istoria noastră”, pentru că s-a produs ocupația sovietică ale cărei consecințe le resimțim și acum, inclusiv prin divizarea societății și „dictatura de astăzi”. Chirtoacă a amintit că pactul Ribbentrop-Molotov a fost denunțat inclusiv la Moscova, dar „din păcate nu s-a făcut și al doilea pas - să fie dat jos hotarul de la Prut”.

Ieri, deputatul Constantin Codreanu a declarat în Parlamentul României că la 28 iunie 1940 au fost anexate cu forța a 11 județe ale României: Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Soroca, Storojineț și Tighina.

„Din trupul țării noastre au fost smulși peste 50 de mii de kilometri pătați și circa 4 milioane de cetățeni, în marea lor majoritate etnici români. (...) 28 iunie a fost și rămâne o zi neagră în istoria noastră națională. Ocupația sovietică a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, străvechi pământuri românești, au însemnat refugiu, valuri de deportări în masă în GULAG, execuții sumare, foamete organizată, colectivizare forțată, persecuții religioase, genocid cultural, rusificare. Cele 11 județe ale noastre au pierdut în primul deceniu de la anexare peste 800 000 de oameni, iar teritoriul lor a fost dezmembrat și incorporat în parte Ucrainei, atunci un auxiliar al Moscovei. (...)

Astăzi, ne revine obligația sacră de face din reunirea Republicii Moldova cu România un al treilea proiect de țară, după aderarea la UE și NATO, în sensul celor cuprinse în Declarația Camerelor reunite ale Parlamentului din 27 martie anul curent, adoptată cvasiunanim. Ca să readucem Basarabia acasă avem nevoie de: rezolvarea corectă și rapidă a chestiunii restabilirii cetățeniei române pentru cei care au fost privați abuziv de ea,reintegrarea infrastructurii energetice și de transport rutier și feroviar de pe cele două maluri ale Prutului, refacerea spațiului spiritual, cultural, mediatic și de telecomunicații comun, asigurarea financiară a proiectelor locale orientate către viitorul comun. Avem șansa rarisimă să convertim un dezavantaj istoric în avantaj. Unirea depinde de noi”, a declarat în Legislativul de la București deputatul originar din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md