Medicii moldoveni i-au replantat cu succes degetul de la mână unei paciente de doar 11 ani

Medicii de la Medicină Urgentă i-au replantat cu succes degetul de la mână unei paciente de doar 11 ani. Două echipe de chirurgi și anesteziologi ai Secției de Microchirurgie au operat în regim de urgență timp de șapte ore pacienta, căreia i-au replantat degetul 3 de la mână dreaptă.

Fata și-a fracturat degetul într-un accident în timpul antrenamentelor.

În prima intervenție chirurgicală, medicii au efectuat osteosinteza în aparat extern, sutura arterelor digitale, sutura nervilor digitali și sutura tendonului flexor profund al degetului 3.

Ulterior, la un interval de aproximativ două ore de la prima operație, a apărut semne de insuficiență arterială, ceea ce a generat revizia în regim de urgență a microanastamozei, depistându-se tromboza arterei (coagularea sângelui cu formarea unui tromb).

Astfel, pacienta a suportat o a doua intervenție chirurgicală, în urma căreia chirurgii au exclus tromboza, restabilind legătura între vasele sangvine.

La moment, starea pacientei corespunde cu perioada post-operatorie și primește tratament specializat. Aspectul mâinii este estetic, iar beneficiile sunt remarcabile.

În cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă se efectuează astfel de intervenții chirurgicale timp de 32 de ani.

Pe parcursul acestei perioade, din totalul pacienților care au beneficiat de replantări ale degetelor sau membrelor, aproximativ 25% au fost copii. Aceștia ajung la IMSP IMU pentru a li se efectua astfel de operații doar în situații excepționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.