Detergenții: ce nu trebuie să găsim pe etichetă. BeBetter vă recomandă cum să alegeți corect acest produs

magazin-uz-casnic

În această săptămână, Platforma BeBetter vă propune să alegeți conștient detergenții pentru rufe. Aceștia ne pot crea probleme de sănătate de la alergii până la favorizarea maladiilor grave precum Alzheimer sau Parkinson. Din acest motiv, este necesar să alegeți produsele fără fosfați, parfumuri și alte substanțe chimice periculoase.

Produșii chimici periculoși din detergenți

Detergenții conțin o mulțime de componenți chimici, unii dăunători pentru sănătate sau chiar viață. Eticheta acestor produse abundă de termeni chimici, necunoscuți pentru consumatori. Producătorii au tendința să indice categorii de substanțe și nu denumirea lor concretă, fapt ce face și mai dificilă înțelegerea etichetei de către oamenii care nu au studii în chimie. Din acest motiv, BeBetter vine cu unele denumiri care nu trebuie să se conțină în produsele pentru spălat rufe. Este vorba despre:

#surfactanți (cancerigeni, pot provoca iritați ale pielii, ochilor, probleme ale ficatului, plămânilor);

#stabilizatori (pot crea iritații ale pielii, ochilor, probleme respiratorii),

#înălbitori optici (care nu fac altceva decât să păcălească ochii că produsele sunt mai albe),

#fosfați și EDTA (acid) (îmbunătățesc rezultatele detergenților în apă dură, sunt toxici pentru animale).

Importatori și producători locali

Marea majoritate a detergenților care se găsesc pe piața din Moldova sunt importați. Singurul producător autohton este compania „Rodital – Lux”, care produce detergent lichid pentru rufe. Conform declarațiilor reprezentanților companiei, produsul moldovenesc se deosebește de cel importat prin prețul de vânzare – cel produs în Moldova este mai ieftin. Praful de spălat este importat și ambalat sub brandul local.

Pericolele din detergenți

Veronica Vîzdoagă – medic Dermatolog & Cosmetolog, spune că „Detergenții pot determina reacții alergice, apariția dermatitei alergice de contact și acutizarea dermatozelor existente, cum ar fi eczeme, dermatite atopice. Mai ales la copii, pielea lor este mai fină și mai subțire. Pentru a ne apăra de pericole, este foarte importantă clătirea. Chiar de mai multe ori. La mașina de spălat putem adăuga un program adițional de clătire. Alternativa detergenților din comerț sunt produsele pentru copii, care nu vor face multă spumă. Clorurile din detergenți sunt foarte toxice. Detergenții super-activi, care spală toate petele, sunt cei mai periculoși, deoarece cantitatea substanțelor chimice este dublă. Detergenții eco nu fac spumă și nu curăță atât de bine. Persoanele alergice ar trebui să utilizeze detergenți pentru copii. Sau săpun de rufe, pentru că este natural”.

Alternativa detergenților chimici

Alternativa detergenților sunt produsele bio. Pe site-urile comerciale și rafturile magazinelor din Moldova sunt detergenți eco fabricați de Amway Chisinau, Sodasan Moldova sau EFP cu produsele Ecos.

Un alt produs bio recomandat este nuca de săpun, care reprezintă fructul arborelui de săpun, numit Sapindus Mukorossi, crește în India, Nepal și China. Nucile de săpun conțin substanța saponină, care se eliberează în apă caldă și acționează ca un detergent natural. Deci, nucile de săpun nu conțin substanțe chimice, sunt anti-alergice şi antibacteriene. Pot fi utilizate atât în mașinile de spălat (într-un săculeț din pânză), cât și la spălarea manuală. Persoanele care le-au testat spun că nucile de săpun au rezultate bune în spălarea rufelor colorate. Pentru cele albe însă, este indicată folosirea bicarbonatului de sodiu cu rol de înălbitor. Nucile de săpun nu sunt la fel de eficiente în scoaterea petelor precum un detergent obișnuit. Ele pot fi găsite pe piața din Moldova.

Reguli de procurare a detergenților

Agenția pentru Protecția Consumatorilor recomandă consumatorilor să achiziționeze detergenți numai din magazine/departamente specializate și să solicite bonul fiscal. Totodată, specialiștii indică oamenilor să evite procurarea detergenților prea ieftini, în comparație cu prețul mediu pe piață, pentru că aceștia pot fi contrafăcuți. Ambalajul detergenților trebuie să conțină coordonatele producătorului sau importatorului (numele sau denumirea comercială, adresa completă și numărul de telefon). Etichetele trebuie să conțină neapărat instrucțiunile de utilizare și măsurile de precauție speciale. Reprezentanții APC mai spun că detergenții lichizi nu conțin agenți de albire, deci spală bine doar hainele colorate, iar praful este destinat pentru rufele albe.

În mașina de spălat se folosesc doar produse destinate acesteia. Consumatorii trebuie, de asemenea, să respecte instrucțiunile producătorilor cu privire la dozaj: o cantitate mai mare de detergent produce mai multă spumă, nu este clătit bine și rămâne în țesătură și o uzează.

Pentru rezultate bune, alegem corect detergenții

Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să respectăm regulile de spălare ale tipurilor de materiale, programele optime de spălare, dar și utilizarea conform etichetei a detergenților. Rufele albe din bumbac nu vor mai avea pete de grăsime sau proteine dacă vor fi spălate cu un detergent care să conțină enzime și agent de înălbire pe bază de oxigen activ, iar programul de spălare trebuie să fie mai lung. Rufele colorate trebuie spălate cu un detergent care conține substanțe protectoare pentru pigmenți și coloranți. Lâna, mătase și alte materiale sensibile trebuie spălate cu detergenți care nu conțin enzime. Detergenții destinați spălării în mașină trebuie să conțină antispumanți.

Platforma BeBetter vă îndeamnă să alegeți conștient produsele și să reduceți riscurile pentru sănătatea proprie, dar și mediu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente