06:39:56 29.03.2024
Stiri

CENTENAR // Tarifele de ROAMING între R. Moldova și România ar putea fi ANULATE în anul 2018: Cheltuim pentru convorbirile cu frații de peste Prut la fel ca și cum am telefona în China sau Africa

Economie 28.06.2018 10:40 Vizualizări3249 Autor: Ziarul National
CENTENAR // Tarifele de ROAMING între R. Moldova și România ar putea fi ANULATE în anul 2018: Cheltuim pentru convorbirile cu frații de peste Prut la fel ca și cum am telefona în China sau Africa Yoda
Poză simbol


Tarifele de roaming între R. Moldova și România ar putea fi anulate până la finele anului 2018, promit autoritățile de peste Prut.

„La întâlnirea din 15 mai 2018 dintre domnul ministru al Economiei Dănuț Andrușcă și premierul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, axată pe stadiul lucrărilor gazoductului Ungheni-Chișinău, dar și a extinderii cooperării româno-moldovenești (construirea mai multor poduri peste Prut, consolidarea celor existente, optimizarea traficului vamal în vederea sprijinirii întreprinzătorilor de pe ambele maluri ale Prutului care transportă mărfuri perisabile etc.), gazda a avasnsat și ideea armonizării tarifelor de roaming între Republica Moldova și România, tarife care în prezent sunt considerate foarte mari de către cetățenii români și moldoveni.

Domnul ministru Dănuț Andrușcă a apreciat propunerea, aspectul rezultând și din discuția avută cu reprezentanții Investitorilor Români la Ambasada României și a subliniat necesitatea începerii unor demersuri la firmele de pe ambele maluri ale Prutului care oferă servicii de telefonie mobilă și nu în ultimul rând cu reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și Serviciilor Informaționale din România și ministerul omolog din Republica Moldova, nefiind excluse nici contactele cu factorii de decizie din Uniunea Europeană. Domnia Sa a subliniat că trebuie găsite căile legale și procedurile, având în vedere că România este membră a UE și avem nevoie de acordul patenerilor europeni. Pentru clarificarea acestui aspect sunt necesari mai mulți pași, inclusiv de începere a unor discuții la nivelul ministerelor cu competențe în domeniul comunicațiilor, înaintea ședinței comune dintre guvernele de la București și Chișinău”, se arată într-un răspuns al ministrului Economiei din România oferit președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul de la București, Constantin Codreanu.

În prezent, tarifele telefonice pentru convorbirile dintre românii din România și românii din Republica Moldova sunt comparabile cu cele pentru convorbirile pentru zone extraeuropene, cum ar fi Caucaz, China sau Africa. Tarifele practicate în prezent pentru convorbirile între abonații din Republica Moldova și din România sunt următoarele: Moldtelecom – 3,20 MDL/minut pentru rețelele fixe de luni până vineri, 3 MDL/minut în zilele de sâmbătă și duminică și 6,60 MDL/minut pentru rețelele mobile de luni până vineri și 6,30 MDL/minut în zilele de sâmbătă și duminică; Moldcell – 4,50 MDL/minut pentru rețelele fixe și mobile; Orange Moldova – 3,5 MDL/minut pentru toate rețele fixe și mobile; Vodafone – 0,40 Euro/minut în rețeaua fixă și 0,50 Euro/minut în orice rețea mobilă; Orange România – 0,372 Euro/minut în rețeaua fixă și 0,558 Euro/minut în rețelele mobile.

Deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu, consideră că anularea tarifelor de roaming între România și Republica Moldova este o măsură menită să-i apropie și mai mult pe românii din cele două state românești.

„Consider că această măsură anunțată este de stringentă importanță, pentru un șir întreg de motive, care țin de comunicare. Trebuie să reținem că circa 1 milion de cetățeni români locuiesc în Republica Moldova. Anual, peste 1,6 milioane de persoane domiciliate în România vizitează Basarabia, plasându-se pe locul întâi printre turiștii de peste hotare. Agenții economici din Republica Moldova au cele mai strânse și intense legături comerciale cu România, principalul partener economic atât la capitolul importuri, cât și la exporturi. Numărul de persoane în legătură de rudenie de sânge sau prin alianță din cele două state românești ale noastre este cel mai mare față de același tip de legătură de rudenie cu cetățeni din orice alt stat al lumii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care au condus în ultimii ani la o intensificare a legăturilor directe și, respectiv, a convorbirilor telefonice dintre românii din cele două state, fapt ce ridică în mod firesc problema anulării tarifelor de roaming. (...) Guvernele de la București și Chișinău trebuie să acționeze cu maximă promptitudine pentru anularea tarifelor de roaming, asftel încât acest fapt strategic important să se producă într-un orizont de timp cât mai apropiat, în limita anului Centenar 2018”, susține deputatul Constantin Codreanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md