Președintele Camerei Reprezentanților către șefii legislativelor din Moldova, Ucraina și Georgia: Vă suntem alături

”În numele Congresului SUA susținem cu tărie Alianța Transatlantică pe domeniul asigurării suveranității și securității Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Știm că urmează exerciții electorale, iar riscul de imixtiune rusească este foarte mare, motiv din care vă vom ajuta multidimensional”, a declarat Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA la întrevederea cu Andrian Candu și omologii săi din Georgia și Ucraina.

Oficialul american a subliniat că înțelege situația din regiune, războiul hibrid derulat, menționând că interesul Statelor Unite este ca cele trei țări să fie independente, fără interferență externă, să se dezvolte și să se apropie de Vest, deoarece numai astfel poate fi asigurată prosperitatea cetățenilor. ”Vă suntem alături”, a anunțat Paul Ryan.

El a împărtășit îngrijorările liderilor celor trei parlamente față de proiectul Nord Stream2, pe care l-a calificat drept politic și nu economic, în măsură să afecteze securitatea energetică din zonă. ”Putem fi parte a soluției energetice pentru Europa prin sistemul de terminale pentru gazul natural lichefiat”, a spus Ryan.

La rândul său, Andrian Candu a subliniat că Republica Moldova vrea să fie parte a lumii libere și democratice și apreciază mesajele de încurajare și suportul acordat de Statele Unite țării noastre.

În context, Andrian Candu a solicitat votarea celor două rezoluții din Congresul SUA care vin în susținerea Republicii Moldova, unul din documente vizând prezența trupelor rusești în Moldova, Ucraina și Georgia.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Ucraina și Georgia, însoțiți de speakerul din Lituania și vicepreședintele legislativului din Polonia, efectuează, în premieră, o vizită în SUA, în perioada 25 iunie-1 iulie curent,  pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune.

Această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința din 2 martie de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Asambleei interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Amintim că săptămâna trecută în Congresul SUA a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei, iar ONU a adoptat rezoluția prin care cere Federației Ruse retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.