Acum, oprim dictatorul! Comitetul de Rezistență Națională organizează un protest de amploare pe 1 iulie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul de Rezistență Națională al mișcării populare deschisă pentru „toți doritorii de a opune rezistență dictaturii”, organizează duminică, pe 1 iulie, un protest de amploare, în Piața Marii Adunări Naționale.

„Anunțăm crearea unei mișcări de rezistență națională a cetățenilor și vrem să-i îndemnăm pe toți cetățenii onești, pe toți cei care cred în democrație să se alăture acestei mișcări de rezistență”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. „Evident, situația prin care trecem acum este extrem de dificilă și trebuie să ne pregătim de timpuri grele, trebuie să ne implicăm într-o luptă care va dura, trebuie să fim conștienți de acest lucru și trebuie să fim cât mai mulți. Apelul nostru de astăzi este pentru toți cetățenii: și pentru cei care au mers la vot în Chișinău, și cei care l-au votat pe Andrei Năstase, și pentru cei care nu au mers la vot, dar cred că votul cetățeanului este important”, a spus Maia Sandu.

Lidera PAS a menționat că acțiuni de protest împotriva dictaturii vor fi organizate în fiecare săptămână. Vineri, 29 iunie, la ora 14.00, va fi organizată o acțiune de protest la sediul Comisiei Electorale, care se va întruni în ședință pentru a lua act de hotărârea de invalidare a alegerilor. „După decizia abuzivă a Curții Supreme de Justiție de anulare, de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chișinău, venim cu următoarele revendicări către autorități: validarea alegerilor la Chișinău, anularea sistemului mixt, demisia și urmărirea penală a președintelui CSJ și a celorlalți judecători responsabil de deciziile abuzive de anulare a alegerilor și anume: Luiza Gafton, Victor Burduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Malîi, Valentin Lastavețchi, Rodica Berdilo. Pentru că lupta cu dictatura nu va fi nici ușoară, nici scurtă, îndemnăm toți oamenii onești, cinstiți, să adere la această mișcarea de rezistență a cetățenilor acum”, a spus Maia Sandu.

Primarul ales Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a spus că oamenii sunt îndemnați să se alăture mișcării de rezistență, pentru că „ceea ce a făcut justiția controlată plenar de mafie și de Plahotniuc este un atentat la tot ceea ce înseamnă Republica Moldova, la suveranitatea ei, la independența ei, este de fapt o uzurpare a puterii în stat, un act oficializat, or uzurparea puterii în stat este cea mai gravă infracțiune împotriva poporului Republicii Moldova”.

„Îndemnul nostru este să facem această mișcare cât se poate de repede, repet, peste tot în țara noastră, astfel încât duminică să ne mobilizăm cât mai multă lume în Piața Marii Adunări Naționale, la ora 14.00. … Cu toții trebuie să înțelegem că de numărul celor care vor fi în Piață va depinde atitudinea ulterioară a polițiștilor, care sunt aduși acolo ca să apere astăzi guvernarea oligarhică. De prezența noastră depinde dacă la Chișinău se va produce ceea ce s-a produs în alte țări civilizate”, a declarat Andrei Năstase.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, a menționat că acele revendicări înaintate de către grupul de inițiativă al mișcării de rezistență este un minim necesar. „Astăzi trebuie să vorbim despre o revoluție a moralității în Republica Moldova, pentru că ea există și noi o să o promovăm și, vă rog, să susținem aceste revindecări”, a îndemnat liderul PLDM.

Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a spus că, la aproape 30 de ani de la renașterea națională și la 27 de ani de la Independență, Republica Moldova se află în ce mai complicată situație politică pe care a avut-o vreodată. Tot pentru ce au luptat cei care au inițiat acea mișcare de renaștere națională la sfârșitul anilor `80 – pentru liberate, pentru dreptul la vot, dreptul de e a trăi liber – este compromis. „Unica soluție este să ne mobilizăm, toată lumea, pentru a putea reseta acest stat, pentru a putea da o nouă șansă”, a mai spus deputatul.

Istoricul Octavian Țîcu a spus că, alături de alți reprezentanți ai societății civile, oferă sprijin acestei platforme în transformarea politică a Republicii Moldova. „Din momentul invalidării votului nostru de către Curtea Supremă de Justiție, nu mai este vorba de PAS, de Platformă sau de Maia Sandu și Andrei Năstase, ci este o opțiune de a fi de partea democrației sau de a fi de partea dictaturii și această opțiune este a fiecărui cetățean în parte”, a menționat Octavian Țîcu.

„Am venit aici să susțin acest protest, pentru că sunt membru al societății civile, pentru că pe mine mă doare cum este condusă această țară, pentru că ceea ce se întâmplă în această țară nu mai este acceptabil. Nu mai este acceptabil de mult timp, dar acum a ajuns cuțitul la os. Noi nu mai putem răbda ceea ce s-a întâmplat. De aceea, haideți să ieșim duminică cu toții la acest protest, a declarat Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că a decis să se solidarizeze cu acest apel important pentru societate pentru că, dacă nu o facem, toți vor înțelege că acceptăm și tolerăm ceea ce s-a întâmplat. Și s-a întâmplat o mare nedreptate. Alegerile reprezintă pilonul de bază al democrației reprezentative. Fără alegeri și fără recunoașterea unui scrutin perfect valabil nu există stat și nu există legitimitate”, a menționat Igor Munteanu.

Decizia de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului general de Chișinău, emisă de către Judecătoria municipiului Chișinău, sectorul Centru, în data de 19 iunie, a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 25 iunie. Drept motiv al invalidării scrutinului este invocat faptul că atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...