Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2018

Dialogul moldo-american în domeniul securității regionale, evaluat la Washington

Dialogul moldo-american în domeniul securității regionale, evaluat la Washington

Evoluția relațiilor moldo-americane în domeniul securității regionale a fost evaluată astăzi, la întrevederea dintre prim-ministrul Pavel Filip și conducerea Subcomitetului pentru Europa și Securitate Regională din cadrul Senatului SUA, Ron Johnson și Chris Murphy.

Prim-ministrul a exprimat recunoștință pentru înregistrarea în Camera Reprezentanților a rezoluției privind impulsionarea relațiilor RM-SUA, dar și a rezoluției depuse în Congresul SUA, prin care sunt susținute eforturile Republicii Moldova, ale Georgiei și ale Ucrainei în asigurarea integrității teritoriale.

Totodată, Pavel Filip a mulțumit SUA pentru susținerea în cadrul Adunării Generale ONU a proiectului rezoluției privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Efortul este îndreptat spre a găsi soluții pentru conflictul transnistrean, iar fără prezența armatei ruse în regiunea transnistreană acest lucru este mai ușor de realizat”, a spus Pavel Filip.

Premierul a precizat că pe parcursul ultimilor doi ani au fost înregistrate mai multe progrese pe dimensiunea transnistreană: a fost asigurată interconectarea comunicațiilor electronice, au fost rezolvate o serie de probleme ale școlilor cu predare în limba română din regiune, s-a reușit apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din Tiraspol, a fost asigurat accesul fermierilor la terenurile agricole din zona de securitate și oferită posibilitatea de intrare în traficul internațional a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene.

Referindu-se la relațiile moldo-ruse, premierul a menționat că acestea rămân complicate, iar Moldova își dorește să aibă cu Federația Rusă o relație corectă, bazată pe respect reciproc.

Pavel Filip a precizat că în ultima perioada popularitatea parcursului pro-occidental este în creștere, 60% din populație se pronunță pentru direcția pro-occidentală și 34% - pentru calea pro-rusă.

„Suntem fermi pe direcția europeană și euroatlantică. Republica Moldova are însă nevoie de suportul SUA pentru a face această cale ireversibilă”, a subliniat Pavel Filip.

Oficialii americani au apreciat progresele înregistrate pe dimensiunea transnistreană și au reconfirmat sprijinul pentru parcursul occidental al Republicii Moldova și pentru implementarea agendei de reforme, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus