Bruxelles-ul, îngrijorat de existența unui paragraf care interzice candidaților să mobilizeze oamenii la vot în ziua alegerilor

4BB91F3A-6589-4CB8-B32E-29CFD8D12914_w1023_r1_s
Foto: europalibera.org

Comisarul european pentru politica vecinătății, Johannes Hahn, a comentat într-un interviu pentru Europa Liberă, decizia invalidării alegerilor de la Chișinău.

Johannes Hahn i-a spus corespondentului Europei Libere că respectă domnia legii atunci când este sigură că ea există cu adevărat, iar el nu este convins 100% că așa stau lucrurile în Moldova. Comisarul european a precizat că ceea ce provoacă la Bruxelles îngrijorare este ceea ce a numit „existența unui paragraf” care ar interzice politicienilor, candidaților moldoveni, ca în ziua alegerilor să motiveze sau să mobilizeze oamenii să iasă la vot.

Comisarul european Hahn a spus că a chema oamenii la vot este o pornire firească și sănătoasă a politicienilor și a amintit, în treacăt, că prevederea din Codul Electoral invocată pentru invalidarea alegerilor de la Chișinău nu a mai fost folosită la nici un alt scrutin moldovean, în trecut, ceea ce – a spus comisarul – „poate da de gândit”.

„Dacă s-a luat, în baza acestei prevederi, decizia juridică, ar putea fi în regulă, așa că problema noastră este prevederea din lege care a fost folosită”, a mai spus Hahn.

Întrebat cum se poate schimba prevederea, Hahn ne-a spus că orice lege poate fi schimbată, în parlament.

Johannes Hahn a afirmat că după ultimele evoluții premierul Pavel Filip i-a trimis un mesaj SMS, „pentru că se teme că aceasta va avea un impact asupra livrării primei tranșe de asistență macrofinaniară” (pentru R. Moldova). Hahn a anticipat că acest efect ar putea exista, dar nu poate da detalii, fiindcă evoluțiile de la Chișinău sunt „recente”, și că avea „cu siguranță” legătura cu Filip săptămâna aceasta.

Hahn a mai spus că în SMS-ul său Filip s-a referit la „separarea puterilor” în stat.

În privința asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, comisarul european a spus că ultimele evenimente de la Chișinău s-au soldat deja cu „stoparea procedurii” și că situația va fi analizată la Bruxelles, alături de chestiunea mai veche a schimbării sistemului de vot în Moldova, așadar în cadrul unui „pachet de chestiuni”.

Întrebat dacă Moldova ar putea să nu primească la toamnă prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro, Hahn a spus că nu vrea să „speculeze” și a repetat că Bruxelles-ul este „surprins” de ultimele evenimente de la Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente