/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: „Cu toții visăm, dar trebuie să și acționăm ca să nu rămânem doar visători toată viața”

27 iunie 2018, ora 18:45

TV8.md: TV8 a împlinit un an de la lansare, cum a fost acest an pentru tine?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Un an al schimbărilor, al provocărilor, al creșterii personale și profesionale. Cred că exact ca și pentru TV8. De fapt, fiecare an ar trebui să fie astfel, ca să ne aducă progres, să simțim că trăim. Am făcut multe lucruri utile, plăcute, importante: am organizat nuntă caritabilă, banii de la care au fost donați în întregime celor aflați în nevoie, am condus eficient și am dezvoltat compania petrolieră în fruntea căreia m-am aflat, am ajutat femei în afaceri prin traininguri și mentorat, am lansat proiectul BUSINESS INSiDER pentru a aduce business-ul mai aproape de oameni, am fost mamă, soție, fiică, am călătorit, am citit, am trăit din plin fiecare clipă. A fost un an BUN cu siguranță.

TV8.md: Ce ne poți spune despre emisiunea pe care o moderezi la TV8 – BUSINESS INSiDER?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Proiectul BUSINESS INSiDER a fost lansat de mine în 2017, după ce m-am retras de la conducerea unei mari companii petroliere. De mult timp simțeam că societatea noastră are nevoie să cunoască mai îndeaproape „cu ce se mănâncă business-ul”, să îi vadă pe cei, care au curajul și răbdare să facă afaceri în R. Moldova, să învețe lucruri utile, să audă despre eșecuri și reușite, și de ce nu, să se inspire! Și cum nimeni nu vroia să se apuce de astfel de proiect din multiple motive, precum: publicul nu ar fi gata, business-ul ar fi reticent, jurnaliști economici sunt puțini, totă lumea face politică, etc. m-am apucat eu. Nu a fost ușor, dar eu nici nu caut căi ușoare. Deci, pentru mine acest proiect întruchipează mai multe: provocare personală, schimbare de percepție în rândul oamenilor, parteneriat de succes cu TV8, lucru în echipa cu colegii de la producție, exemplu pentru toți, care vor să schimbe ceva în viața, și încă nu au făcut-o!

TV8.md: Sunt femei în afacerile din Moldova?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Din păcate societatea noastră este împânzită de prejudecăți și stereotipuri. Din fericire, femeie în afaceri nu mai este ceva ieșit din comun în R. Moldova. Avem multe exemple de femei, proprietare de afacere, CEO și top manageri, văzute, apropo de societate ca femei de succes. Angajatorii înțeleg deja că profesionalismul nu are gen. Totuși, statistica din țara noastră arată că bărbații predomină semnificativ în business (app 72%), iar salariile femeilor, inclusiv în management sunt mai mici (cu minim 12%) decât salariile bărbaților. Astfel, trebuie să continuăm promovarea egalității de gen, să popularizăm subiectul femeilor în afaceri, să facilităm promovarea femeilor și să oprim orice tentativă de discriminare din partea angajatorilor. Acest efort trebuie să fie unul comun între stat, societate civilă și fiecare cetățean în parte.

TV8.md: Ai realizat mai multe interviuri cu oameni de afaceri, spune-ne cum ar trebuie să fie unul?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Un om de afaceri ar trebui să aibă mai multe calități și trebuie să fie pregătit să muncească mult. Deja succesul fiecare și-l definește după propriile criterii. Dacă am face top cinci calități, ar fi: să fie onest cu sine însăși și cu cei din jur, să fie curajos, mai ales În R. Moldova, să fie responsabil în ceea ce face, creativ și cu simțul antreprenorial, să știe să formeze echipa de vis.

TV8.md: Ce rezervă viitorul businessului?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Deja peste cinci ani multe se vor schimba, nu mai zic de 15. Și aici nu vorbesc despre afaceri din R. Moldova, ci schimbări globale și business-ul viitorului. Suntem martori la a 4-a revoluție industrială, care va distorsiona modelele de business actuale și va seta noi aptitudini și competențe pentru oameni. Nu toate Guvernele se vor adapta la schimbări sau vor putea angaja sau reglementa noile tehnologii pentru a profita la maxim de beneficiile acestora. Viitorul începe acum, de aceea Germania alocă 40 miliarde de euro pe an pentru Industry 4.0., care este parte a strategiei „high tech 2020”, Marea Britanie, dă 70 miliarde de lire sterline pentru dezvoltarea HyperCat, iar Franța – 200 mln euro pentru programa La French Tech. Și chiar dacă Guvernul nostru este departe de a se gândi la Industry 4.0., fiecare dintre noi trebuie să o facem deja acum, întrucât se prognozează că în 2020 își vor pierde locul de muncă 4,7 mln. de lucrători de birou, 1.6 mln angajați în producere, 0.5 mln – în construcție, în timp ce în ,business și finanțe, management și IT vor apărea sute de mii de locuri de muncă noi! În concluzie, viitorul începe azi și în mare parte noi suntem responsabili de locul nostru în el.

TV8.md: Te gândești la propria afacere?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Am avut afaceri proprii anterior, inclusiv proiectul BUSINESS INSiDER este un proiect propriu la care pot să zic că am visat. Cu toții visăm, dar trebuie să și acționăm ca să nu rămânem doar visători toată viața. Eu știu că voi avea multe alte provocări în viața, fie visate fie neașteptate. Oricum, le aștept pe toate cu mare interes!

TV8.md: În fiecare ediție a emisiunii vorbești despre lumea afacerilor, pe scurt cum ai caracteriza-o?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Lumea afacerilor e forte complexă. Ca un curcubeu „Este lume unde «каждый охотник желает знать, где сидит фазан»”.

TV8.md: Ce face Iolanta Mura în timpul liber?

Iolanta Mura, prezentatoare BUSINESS INSiDER: Am două tipuri de hobby: cele existente și cele planificate. Joc șah. Cine mă urmărește în rețele de socializare, știe cât de mult îmi place să călătoresc și să încerc bucătăria altor țări. Îmi place să descopăr lucruri noi, gusturi, locuri. Nu pot să nu împart toate aceste emoții cu cei din jur. De anul trecut, organizez la mine acasă degustări de vinuri „Vinul este o poezie îmbuteliată”. Este un hobby mai recent. Din septembrie planific să iau lecții de tenis de câmp, iar din 2019 lecții de călărie”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram