PL cere demisia lui Dodon, Candu și Filip: Scenariul alegerilor din capitală este o repetiție pentru parlamentare

Partidul Liberal a declarat astăzi că scenariul alegerilor locale din Chișinău, culminat cu invalidare, este o repetiție pentru alegerile parlamentare din toamnă, care vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt.

Potrivit liberalilor, invalidarea alegerilor s-a produs cu concursul direct al primelor persoane din stat. De aceea, PL a solicitat astăzi în cadrul unei conferințe de presă demisia președintelui Igor Dodon, a premierului Pavel Filip, și a  președintelui Parlamentului Andrian Candu.

De asemenea, liberalii au solicitat anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional.

În plus, liberalii au cerut părăsirea majorității parlamentare de către cei 18 deputați ex-PLDM, 15 deputați ex-PCRM și 4 deputați ex-PL, care au primit votul din partea cetățenilor „nu pentru a consolida monstruosul regim, dar pentru dezvoltarea democrației și  statului de drept”.

Președintele PL Mihai Ghimpu a mai spus că protestele pașnice și alegerile din toamnă, care trebuie să aibă la baza sistemul electoral proporțional, constituie singura armă pe care poporul o mai are la îndemână, „împotriva regimului instaurat”.

„Controversata decizie de invalidare a alegerilor, contrar concluziilor organelor electorale și a observatorilor independenți, a creat o ruptură între guvernare și cetățeni, o ruptură între Uniunea Europeană și Republica Moldova, fapt care pune în pericol Libera Circulație și Acordul de Asociere ”, se mai arată în declarația liberalilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.