Pedeapsa cu închisoarea din legea privind Holocaustul, eliminată de Camera inferioară a Parlamentului polonez

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a votat miercuri pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la crimele împotriva evreilor dintr-un proiect de lege privind Holocaustul care a fost criticat dur de Israel şi SUA, relatează Reuters.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki ceruse camerei inferioare a parlamentului să elimine pedeapsa cu închisoarea din proiectul de lege – un anunţ neaşteptat care survine în contextul în care guvernul de la Varşovia, condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), se află sub o monitorizare atentă din partea Uniunii Europene din cauza reformelor judiciare şi vrea să întărească legăturile de securitate cu Washingtonul.

„Renunţăm la prevederile penale”, a spus şeful de cabinet al premierului, Michal Dworczyk, la postul public de radio, adăugând că respectivele părţi ale proiectului de lege ar distrage atenţia de la sensul originar al iniţiativei.

Guvernul a precizat că, în urma dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, s-a decis că există alte „unelte” care pot fi folosite pentru „a proteja renumele Poloniei”.

Aproximativ trei milioane de evrei care locuiau în Polonia înainte de război au fost ucişi de nazişti, reprezentând circa jumătate din numărul total de evrei care au fost omorâţi în Holocaust.

Evrei de pe întreg continentul au fost trimişi pentru a fi ucişi în lagăre de exterminare construite şi administrate de Germania în Polonia ocupată – ţara care găzduia cea mai mare comunitate de evrei la acel moment -, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor.

Mii de polonezi şi-au riscat vieţile pentru a-şi proteja vecinii evrei în timpul războiului. Însă cercetări publicate de la căderea comunismului în 1989 au arătat că mii de polonezi au ucis de asemenea evrei sau i-au denunţat pe cei care îi ascundeau de ocupanţii nazişti, punând astfel sub semnul întrebării discursul oficial naţional conform căruia Polonia a fost doar o victimă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...