Analiza pieței joburilor din Republica Moldova pentru primele 6 luni din 2018. Care sunt cele mai căutate profesii

31150332_1305222249610390_8856565504605683712_n

Robotul inteligent de recrutare GAUS a avut peste 2500 de discuții cu tineri candidați din Moldova și în special în Chișinău. În acest articol prezentăm concluziile principale a ceea ce a înțeles GAUS din aceste conversații.

E adevărat că piața muncii atât în R. Moldova cât și peste hotarele acesteia a suferit modificări: candidații au din ce în ce mai multe așteptări de la angajator, în special așteptări salariale. Însă și angajatorii își doresc în companie persoane care să cunoască primordial limbi străine și să corespundă cât mai mult posibil fișei de post – și aici apare problema ”lupta pentru candidați,” deoarece tot mai mulți tineri pleacă peste hotare și forța de muncă astfel scade.

GAUS a realizat o analiză a pieței muncii în R.Moldova pentru prima jumătate a anului 2018, ceea ce va fi util pentru departamentele HR atunci când recrutează noi angajați din generația Millennials.

Așadar, cele mai căutate joburi de pe piață (căutate de tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani) sunt în domeniile: IT, Contabilitate, HR, Data Management, Vânzări și Marketing. Sunt căutate și alte joburi (sezoniere, în special de studenți), cum ar fi: chelner, bucătar.

adult-bar-brainstorming-1015568

GAUS a descoperit și ceea ce își doresc cel mai mult de la un job cei peste 2500 tineri. Accentul e pus pe următoarele aspecte:

  1. Echipă
  2. Dezvoltare
  3. Salariu
  4. Organizare
  5. Respect

După cum remarcăm, pe primul loc e criteriul „echipă.” Prin acest criteriu, candidații se referă la persoane cu care pot lucra, se pot înțelege și de la care pot învăța. Salariul e abia pe locul trei, iar respectul pe locul cinci, ceea ce denotă faptul că pentru Millennials e primordială dezvoltarea la locul de muncă.

Cât privește experiența de la joburile precedente, GAUS le-a sugerat tinerilor să evalueze experiența anterioară în funcție de așteptări și felul în care s-au simțit la companiile în care au fost angajați. Nota medie fiind: 8.33 din maxim de 10. Dacă e să enumerăm abilitățile pe care și le-au dezvoltat cel mai mult la jobul anterior, ar fi: responsabilitate, comunicare, rezistență la stres și punctualitate.

venveo-609390-unsplash (1)

GAUS a ajuns la concluzia: tinerii de azi sunt flexibili, își pot ușor schimba domeniul și sunt foarte încrezuți în sine, chiar dacă nu au suficientă experiență. Nu este exclus faptul că pe viitor, în recrutare se va pune mai mult accentul pe abilități, fără să fie obligatorie experiența, iar tinerii își vor dori tot mai mult joburi part-time, ore de muncă nestandardizate: în afara programului de muncă de bază stabilit, deci mai multă libertate (combinată cu responsabilitatea). În acest context va fi nevoie de flexibilitate și din partea angajatorilor – în cazul în care își doresc angajați buni.

Apropo, dacă încă nu ați văzut cum funcționează GAUS – prima platformă interactivă de recrutare dezvoltată în R. Moldova, o puteți face acum, click aici: GAUS

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente