‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCaisele moldoveneşti sunt cu 30% mai scumpe decât în anul precedent

Caisele moldoveneşti sunt cu 30% mai scumpe decât în anul precedent

‹ adv ›
‹ adv ›

Gheorghe Ionaş din Ungheni are o livadă de 14 hectare de caise. În această primăvară, aproape 6 hectare din plantaţie au fost afectate de îngheţ. Vânturile puternice şi temperaturile ridicate au dus la diminuarea recoltei. Astfel, producătorul a obţinut doar 30% din recolta planificată iniţial, scrie east-fruit.com.

Fermierul a reuşit să vândă direct, dar și cu ajutorul intermediarilor caisele cu preţul de 0,60 – 0,80 dolari/kilogram. Din cele 40 tone obţinute, 15 tone au fost prelucrate la fabricile de conserve cu preţul de 0,25 – 0,35 dolari/kilogram.

„Acest an este unul dificil, caise mai puţine decât anul trecut, iar pentru a întreţine un hectar este nevoie de 800 de dolari. Anul trecut recolta era mai mare, însă preţul de realizare mic. Din cauza acestor decalaje este dificil să străngem bani pentru a investi în tehnologii noi, ce ar proteja plantaţiile de condiţiile nefavorabile ale mediului” afirmă producătorul, Gheorghe Ionaş.

Preţul caiselor ajunge la 0,80 dolari pentru un kilogram, iar în pieţele din capitală preţul unui kilogram variază de la 1,12 la 1,47 dolari.

Livezile de cais pot aduce primele venituri după doi ani de la plantare, iar producţia calitativă depinde, în primul rând, de respectarea tehnologiei de cultivare. În ultimul timp, pieţele din UE sunt interesate de caisele moldoveneşti. În Republica Moldova, suprafaţa totală a livezilor de cais este de 3400 hectare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii