Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ În legătură cu invalidarea…

VIDEO În legătură cu invalidarea alegerilor, liberalii cer demisia lui Dodon, Candu și Filip

Partidul Liberal consideră că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, se află în spatele arestării lui Dorin Chirtoacă, dar și a invalidării alegerilor locale. În acest context, liberalii au făcut publică o declarație prin care cer demisia lui Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu.

„Partidul Liberal constată că, odată ce scrutinul electoral din mun. Chișinău a fost invalidat și de către Curtea Supremă de Justiție, în Republica Moldova a fost compromis tot ce s-a realizat în ultimii ani în domeniul reformei justiției, cu suportul partenerilor externi”, se menționează în declarația Partidului Liberal.

Liberalii sunt de părerea că alegerile locale sunt o repetiție pentru alegerile parlamentare din toamnă, iar acest precedent va fi folosit pe larg în circumscripții. PL consideră că aceste lucruri s-au întâmplat din cauza primelor persoane aflate în funcțiile supreme de stat și le cere demisia.

De asemenea în declarație se cere și părăsirea majorității parlamentare de către foștii deputați PLDM, PCRM și PL, dar și anularea sistemului mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional. La aceste solicitări a mai fost adăugată și examinarea de către Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul Disciplinat a deciziilor completelor de judecată care au invalidat alegerile.

După ce Judecătoria Chișinău a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar hotărârea a fost menținută și de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vlad Plahotniuc a negat acuzațiile care i se aduc precum că ar sta în spatele invalidării. Andrian Candu și Pavel Filip au menționat la rândul lor că Guvernarea și PDM nu au câștigat de pe urma invalidării mandatului lui Andrei Năstase, iar Igor Dodon a precizat că decizia CSJ creează un precedent periculos și va avea consecințe serioase pe termen lung.