PLDM cere demisia Guvernului și Parlamentului: Considerăm necesară lustrația politică și decretarea celei de-a doua Republici

Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că odată cu invalidarea de către Curtea Supremă de Justiție a alegerilor locale în municipiul Chișinău, Moldova a intrat în colaps.

Justiția, organele electorale, organele de securitate și poliție, mass-media, Parlamentul, autoritățile locale, toate se află sub controlul unui grup restrâns de persoane, care exercită puterea în nume propriu, susțin liberal-democrații într-o declarație.

În acest context, formațiunea cere demisia Guvernului și Parlamentului, a conducerii CEC și a Procurorului General.

PLDM face referire la art.2 din Constituția Republicii Moldova care prevede expres că „Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Astfel,  PLDM cere demisia imediată a Guvernului, urmare a eșecului în implementarea reformei justiției.

„Insistăm ca premierul Pavel Filip să demonstreze, dacă se mai poate, atașamentul față de normele de etică profesională și să recunoască contribuția sa, manifestată prin pasivitate și servilism, la instaurarea dictaturii în Republica Moldova”.

De asemenea, PLDM cere anularea legii privind sistemul electoral mixt, dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Suntem revoltați de faptul că Parlamentul, expresie a suveranității poporului, a neglijat încălcarea dreptului său la vot. În același timp, solicităm desfășurarea unei ședințe plenare dedicate subiectului nevalidării alegerilor locale în municipiul Chișinău”.

În plus, formațiunea solicită demisia Comisiei Electorale Centrale, care „nu a știut să apere votul cetățenilor și care a admis implicarea puterii politice în procesul electoral”.  Potrivit liberal-democraților, în perspectiva alegerilor parlamentare, în condițiile noului sistem electoral, CEC a devenit un actor activ în procesul de uzurpare a puterii.

De asemenea, PLDM cere și demisia Procurorului General „pentru complicitate la uzurparea puterii de stat”.

„Urmare celor expuse, Partidul Liberal Democrat din Moldova atestă încheierea unui ciclu politic. Pentru depășirea acestei situații, considerăm necesară lustrația politică în Republica Moldova și decretarea celei de-a doua Republici. Republica Moldova are nevoie de o reconstrucție totală și crearea unei noi Constituții”, se mai arată în declarați PLDM.

Reamintim că magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut luni, 25 iunie,  decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din Chișnău. Astfel, primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase, a rămas fără mandat de primar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.