„Probe, probe şi iar probe”: Cum a comentat Procuratura Generală protestul avocaților

Înţelegem supărarea avocaţilor, dar exprimarea unor puncte de vedere în apărare trebuie să se realizeze exclusiv în cadrul judiciar, acolo unde avocaţii îşi pot manifesta măiestria prin pledoarii şi probe convingătoare, deoarece condiţia esenţială şi prioritară de care se conduce judecătorul la dispunerea măsurii preventive este: probe, probe şi iar probe”.

Astfel a comentat Procuratura Generală acțiunea de protest de astăzi a avocaților împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest.

Totodată, PG a precizat că din datele oficiale pentru 2017 se desprinde concluzia că din numărul total de măsuri preventive aplicate în anul trecut, în 11 la sută din cazuri s-a aplicat arestarea preventivă. Altfel spus, din 100 de persoane în conflict cu legea, în privinţa la 8 persoane s-au aplicat iniţial mandate de arestare preventivă, în privinţa celorlalţi bănuiţi sau învinuiţi fiind aplicate măsuri alternative de constrângere.

Potrivit studiului din 2017, instanţele judecătoreşti au aplicat în privinţa bănuiţilor sau învinuiţilor 19 320 de măsuri preventive şi anume:

– Obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată – 6364 persoane;
– Obligarea de a nu părăsi localitatea – 5375 persoane;
– Obligarea de a nu părăsi ţara – 4445 persoane;
– Arestarea preventivă – 2465 persoane, incusiv în privinţa celor care s-au eschivat de la organele de urmărire penală – 205 cazuri.

În total, au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv 1576 de persoane, din care, cu termenul de arestare de până la 3 luni – 1247 persoane, cu termenul de arestare de la 3 până la 6 luni – 311 persoane, iar cu termenul de arestare mai mare de 6 luni – 18 persoane.

Precizăm că avocații au organizat astăzi o acțiune de protest în fața sediului Curții de Apel Chișinău împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest.

În plus, astăzi, avocații și avocații stagiari, pe întreaga zi nu au participat la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile.

Potrivit avocaților, protestul lor este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond.

Avocații trag alarma despre acest fapt de mai mulți ani și, deși problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni, recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției, recent și la nivel de prim-ministru al Republicii Moldova, plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor.

Foto: Privesc.eu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.