/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Diaspora ar putea finanța partidele politice. Ce alte prevederi conține un proiect de lege propus de PLDM

missing
26 iunie 2018, ora 15:18

Alte modificări a articolului 13 prim din codul electoral presupun ca alegătorii din diaspora să poată finanța în mărime de cel mult cinci salarii medii lunare pe economie și activitatea grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali. În acest sens, donațiile efectuate prin operațiuni bancare vor putea fi realizate prin transfer bancar sau prin intermediul paginii web a comisiei electorale centrale.

Același proiect prevede schimbări și la legea cu privire la partidele politice. PLDM propune excluderea din codul electoral a articolelor care interzic finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice de către cetățenii aflați peste hotare.

De asemenea, Tudor Deliu a declarat că în cazul alegerilor sau a referendumului republican orice cetățean a Republicii Moldova cu drept de vot aflat în străinătate trebuie să poată vota la orice secție de votare constituită în afara țării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv.

Totodată PLDM propune modificarea articolului opt din codul electoral, astfel încât alegerile din afara Republicii Moldova să se efectueze în două zile consecutive. Fie zilele de sâmbătă ori duminică sau orice alte două zile consecutive indicate în actul de stabilire a alegerilor. Potrivit deputatului, pentru fiecare zi de alegeri, biroul electoral al secției de votare va întocmi procese verbale separate privind rezultatele votării.

O altă schimbare presupune ca în secțiile de votare constituite în afara Republicii Moldova să fie distribuite nu mai puțin de 5000 de buletine de vot, astfel încât toți cetățenii aflați peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot.

Pentru a evita unele speculații  cu privire la acest proiect, deputatul PLDM, Tudor Deliu a adus la cunoștință că în condițiile în care nu sunt afectate chestiuni de substanță ale legislației electorale, parlamentul are tot dreptul să opereze cu unele modificări pentru a asigura și ușura exercitarea dreptului la vot a cetățenilor din diaspora. Totodată deputatul a menționat că noul proiect de lege nu încalcă standardele Comisiei de la Veneția.

Menționăm că mai mulți reprezentanți ai diasporei au prezentat joi, 14 iunie, prin mesaje video nouă propuneri pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare. Cetățenii aflați în afara Republicii Moldova au propus extinderea numărului de secții de votare, posibilitatea de a finanța partidele politice și de a vota cu ajutorul mai multor acte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram