Plahotniuc, despre decizia CSJ: Un precedent extrem de periculos, în detrimentul PDM; Au fost voci, care au cerut PDM să se implice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rămas de unul singur în țară, premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, fiind în două vizite separate, dar ambele la Washington, președintele democrat Vlad Plahotniuc a preferat să nu iasă astăzi în fața presei, așa cum se întâmplă săptămânal în zilele de marți, ci a răspuns la câteva întrebări de actualitate în cadrul unui interviu. Cât ține de conținutul răspunsurilor, „coordonatorul Coaliției de guvernare” susține că decizia CSJ privind invalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase, este în defavoarea PDM, iar el, chiar dacă „i s-a cerut” nu poate influența deciziile instanțelor de judecată. Aceasta însă urmează să fie analizată „atât ca decizie, cât și în ceea ce privește legislația pe care s-a bazat ea, inclusiv prin prisma anumitor modificări, care s-ar putea să fie necesare în legislație după acest precedent”.

„Această decizie de invalidare devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM. Nu putem exclude că în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații, după ce unii vor contesta rezultatele în anumite circumscripții și vor găsi diferite portițe în legi, prin care să poată invalida mandatele”, a menționat Plahotniuc în interviul „oferit” pentru Timpul, menționând că a cerut juriștilor să demareze „o analiză atât a legilor invocate de instanțe în deciziile lor, cât și a întregii legislații electorale” pentru a înțelege „unde pot fi găsite și alte portițe, care să ducă la utilizarea legii pentru invalidarea alegerilor, indiferent ce partid sau candidat este vizat”, dar și cum pot fi ele înlăturate.

Potrivit președintelui democrat, și încălcările legislației electorale înregistrate în ambele tururi de scrutin reprezintă „un precedent periculos pentru alegerile viitoare” și „tot este necesară o analiză”. „De aceea, voi propune colegilor din fracțiunea PDM să evalueze dacă nu ar fi oportună formarea unei comisii parlamentare, care să analizeze încălcările admise de candidați în alegerile din Chișinău, iar apoi să vină cu concluzii legate de clarificarea legislației electorale, astfel încât asemenea situații să nu mai poată avea loc”, a comentat acesta.

Mai mult, Vlad Plahotniuc spune că, mai ales după decizia Curții de Apel au fost „unii”, „inclusiv din partea unor politicieni sau oficiali din afara țării”, care au depus „presiuni” și au cerut Guvernului sau Partidului Democrat „să se implice în rezolvarea acestei probleme”. „Au fost voci, care au cerut ca PDM și Guvernul să se implice pentru ca decizia să fie una pentru validarea alegerilor. Este un lucru total inacceptabil să ceri Guvernului sau unui partid politic să facă acest lucru. Am cerut tuturor celor care ne-au solicitat implicarea în acest caz să ne spună foarte clar cum văd ei intervenția noastră: ce să facă Guvernul? Să meargă peste judecători și să-i oblige să dea decizia care se cere? Ce să facă PDM? Să meargă peste cele 5 complete de judecători și să le solicite să scrie altă decizie? Cum ar putea să se ceară așa ceva? Evident că nimeni nu ne-a putut răspunde ce se dorește de la noi, ni s-a spus doar că se așteaptă o soluție favorabilă validării alegerilor. (…) La această etapă avem și noi mai multe întrebări decât răspunsuri. Dar va veni timpul să le lămurim pe toate, inclusiv să înțelegem cine sunt beneficiarii reali ai acestei situații”.

Referitor la riscul ca Moldova să piardă asistența macro-financiară europeană ca urmare a acestei decizii, potrivit lui Plahotniuc, „este inadmisibil ca cineva să pedepsească o țară întreagă pentru o decizie a instanței, în condițiile în care Guvernul nu are nici o atribuție să intervină în astfel de situații”, dar PDM este pregătită pentru orice fel de decizie și este gata să plătească „și prețul acesta politic ca guvernare”. „Credem că e mai mic decât cel pe care l-am fi plătit, dacă am fi acceptat instigarea de a face presiuni asupra justiției. Sperăm însă că nimeni nu are interesul să escaladeze în mod periculos acum situația din Moldova, prin decizii incorecte și cu urmări imprevizibile. Asta doar ar complica și mai tare situația”, a avertizat președintele democrat.

Nu în ultimul rând, comentând acuzațiile opoziției pro-europene în privința influențării deciziei de către PDM, potrivit lui Plahotniuc, asta face parte din „modalitatea lor de a-și face campanie electorală, deturnând atenția de la problema și cauza reală privind invalidarea alegerilor”. „Se pare că oamenii sunt antrenați într-o activitate a cărei miză sunt alegerile parlamentare, iar toate aceste proteste au luat forma unui start de campanie pentru un bloc politic tripartit PPDA-PAS-PLDM”, a mai sugerat democratul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...