Comisia Electorală Centrală va lua act de decizia CSJ privind alegerile abia vineri. Ce se va întâmpla cu doar o zi înaintea ședinței CEC

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După decizia de ieri seara a Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău, Comisia Electorală Centrală informează că se va întruni în ședință pentru a lua act de decizia CSJ abia la amiaza zilei vineri, 29 iunie. CEC motivează întrunirea în ședință abia la finele săptămânii curente prin faptul că unii membri ai Comisiei ar fi în deplasări de serviciu sau concediu ordinar. De altă parte însă, în condițiile în care turul doi de scrutin al alegerilor locale generale în capitală a avut loc la 28 iunie 2015, la 29 iunie curent va fi mai puțin de un an până la expirarea mandatului primarului ales, timp în care, potrivit legii nu se organizează alegeri locale noi.

„Comisia Electorală Centrală (CEC), informează că ședința CEC în cadrul căreia, Comisia va luat act de hotărârea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 25 iunie 2018, prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din 20 mai (turul I) și 03 iunie 2018 (turul II), pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, va fi convocată vineri 29 iunie 2018, ora 14.00, din considerentul că o parte din membri Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar al ii sunt în concediu ordinar”, se arată într-un anunț al CEC distribuit presei.

În mesajul postat pe pagina de Facebook a Comisiei însă, motivația precum că „o parte din membri Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar al ii sunt în concediu ordinar” lipsește.

Vedeți și: Curtea Supremă de Justiție menține decizia de invalidare a alegerilor

Este curios faptul că ședința CEC va avea loc la data de 29 iunie, iar, cu doar o zi înainte, la 28 iunie, se vor împlini exact trei ani din ziua turului doi al alegerilor locale generale din 14 și 28 iunie 2015.

Articolul 139 al Codului Electoral, „Alegeri noi”. stipulează că alegeri noi au loc:

  • a) dacă consiliul a demisionat, a fost dizolvat ori componenţa lui s-a redus cu mai mult de 1/3 din numărul stabilit de Legea privind administraţia publică locală;
  • b) dacă primarul a demisionat, a fost revocat sau nu poate să-şi exercite funcţiile, inclusiv din cauza privării de dreptul la ocuparea unor funcţii, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • c) dacă şi după votarea repetată nu a fost ales consiliul şi/sau primarul;
  • e) dacă s-a efectuat reorganizarea administrativ-teritorială şi în unităţile administrativ-teritoriale nou-formate este necesară alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (consiliilor, primarilor).

Un alt alineat al legii însă stipulează expres că „dacă vacanța funcției de primar al localității a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcția de primar nu se organizează”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...