RISE: Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat

Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat. Pe de o parte, din funcția publică reprezenta interesele cetățenilor, iar pe de alta, din umbră, acționa în interesele unui singur cetățean – oligarhul Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă acest lucru, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Potrivit legii, persoanele cu funcții de demnitate publică nu sunt în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Mai mult, acestea au la dispoziție 30 de zile ca să rezolve cazurile de incompatibilitate.

PROCURILE GRUPULUI OTIV PRIME HOLDING BV

Pentru prima dată Candu a primit legitimație de deputat în decembrie 2010. Însă cu două luni înainte ca acesta să ajungă în Parlament, a fost delegat prin procură să reprezinte interesele grupului de firme olandeze OTIV Prime Holding BV și, separat, a două companii parte a acestui grup: OTIV Prime Real Estate BV și OTIV Prime Media BV. Ulterior, unele procuri au fost prelungite.

OTIV Prime Real Estate BV a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei controversatului politician, Vladimir Plahotniuc. Actualmente ambii sunt parteneri în Prime Management SRL, companie în care Candu deține 10% din capitalul social de 4,6 milioane de lei.

Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societății General Media Group SRL, care a deținut anterior posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. În prezent, beneficiarul final al două dintre ele, Prime TV și Publika TV este, oficial, însuși Vladimir Plahotniuc.

CE SPUNE CANDU

Despre faptul că Andrian Candu a fost „proprietar” prin procură, RISE Moldova a scris încă în mai 2015. Atunci, după publicarea anchetei președintele Parlamentului a făcut următoarea declarație:

Andrian Candu, președintele Parlamentului (din ianuarie 2015)În situația în care este adevărat ceea ce menționează ei (n.r. RISE Moldova), reiese că eu am făcut declarații false și ar trebui să răspund potrivit legislației. Iată de ce am expediat patru scrisori la patru instituții prin care am sesizat Procuratura Generală, Comisia Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Informații și Securitate ca să investigheze. În situația în care lucrurile se vor adeveri că eu sunt proprietar, și asta bineînțeles că este o speculație, îmi voi da demisia din funcția de Președinte al Parlamentului.

DOCUMENTE SEMNATE DE DEPUTATUL CANDU

Între timp, RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă că, deși era deputat, Candu a întreprins un șir de acțiuni în baza procurilor. De exemplu, pe 26 septembrie 2011 a semnat decizia de majorare a capitalului social al companiei Finpar Invest. Peste două zile, pe 28 septembrie 2011, Candu a semnat o procură delegând o altă persoană să reprezinte Finpar Invest SRL. Pe 2 decembrie 2011, însă, a semnat un contract escrow prin care au fost vândute acțiunile companiei OTIV Prime Financial BV – parte a grupului OTIV. Și lista poate continua. Datele analizate de RISE arată că, din fotoliul de deputat, Candu a semnat mai multe documente similare.

RISE Moldova a solicitat o reacție lui Andrian Candu. Acesta a cerut ca întrebările să-i fie expediate în scris.

În răspunsul primit este menționat că: […] în cazul dat, activitatea a fost neremunerată și de aceea nu a fost încălcată legislația în vigoare. […] Pe parcursul întregii activități desfășurate în domeniul public nu am fost în conflict de interese și am respectat întocmai prevederile legale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.