Igor Dodon după decizia CSJ: „La modul practic, de pe acum, se impun două scenarii postelectorale”

Președintele Igor Dodon susține că decizia de ieri a CSJ privind invalidarea alegerilor pentru funcția de primar creează un precedent periculos și va avea consecințe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare.

Potrivit lui, tot ce se întâmplă acum este „rezultatul guvernării eurounioniștilor pe parcursul a nouă ani”.

„Bruxelles, SUA, București au investit politic și financiar în aceste Guverne, deseori închizând ochii la toate fărădelegile din acești ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor și soarta cetățenilor”, a menționat șeful statului.

Potrivit lui, forțele sănătoase de stânga se pregătesc foarte serios de alegerile parlamentare. Igor Dodon a menționat între altele despre faptul că, la modul practic, de pe acum se impun două scenarii de după alegerile parlamentare.

„La modul practic, de pe acum se impun două scenarii postelectorale: Primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorității mandatelor de către socialiști, care de unii singuri vor crea Guvernul. Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea eurounioniștilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Moldova.

Al doilea scenariu ca probabilitate este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare. Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o nouă coaliție proeuropeană, cetățenii nu le vor permite liderilor PAS și PDA să facă alianță cu PDM și Plahotniuc”, a spus Igor Dodon.

Cât privește Chișinăul, șeful statului susține că el rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali, arătându-se convins că socialistul Ion Ceban și echipa sa vor continua promovarea proiectelor sociale și se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orășenilor.

El a fost nedreptățit prin decizia abuzivă a judecății, deoarece nu au existat contestații împotriva lui și, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chișinău, cu participarea lui Ion Ceban”, a adăugat oficialul.

Reamintim că magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut luni, 25 iunie,  decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din Chișnău. Astfel, primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase, a rămas fără mandat de primar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.