Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, trimiși în judecată

Șase membri ai organizației criminale „Borman”, împreună cu liderul acesteia, vor fi deferiți justiției. Liderul organizației criminale și membrii acestei asociații sunt acuzați de organizarea și conducerea unei organizații criminale, circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, contrabandă cu droguri și valută în proporții deosebit de mari și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, s-a constatat că liderul organizației criminale, începând cu anul 2010, a atras de partea sa, mai multe persoane și a întemeiat o organizație criminală, compusă din mai multe grupuri criminale cu o construcție ierarhică și cu o concepție unică de activitate.

Între membrii organizației criminale au fost divizate funcții concrete pentru transportarea drogurilor de tip hașiș din Spania în Federația Rusă.

În acest sens, în perioada 2010-2016, liderul organizației criminale a organizat transportarea și realizarea drogurilor de tip hașiș, pe teritoriul Federației Ruse din Spania, în cantitate de aproximativ 1000 de kg, fiind obținut astfel un profit ilegal de peste 20 milioane lei.

Documentarea activității infracționale a membrilor organizației criminale privind traficul de droguri a avut un caracter internațional, fiind implicați în documentare reprezentanți ai organelor de forță a mai multor state, cum ar fi: Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Belarus și F. Rusă.

Au fost efectuate măsuri în cadrul unei operațiuni internaționale antidrog, cu denumirea convențională ,, Пиринейский излом”.

Urmare măsurilor speciale desfășurate în comun cu specialiști din țările menționate au fost stabiliți aproximativ 60 membri ai organizații criminale, aceștia fiind în mare parte cetățeni ai R. Moldova, Spaniei și F. Ruse. Liderii, precum și o parte din membrii organizației au fost documentați și reținuți, o parte din ei deja fiind condamnați la închisoare.

De asemenea, în comun cu ARBI, au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale, a căror beneficiari efectivi sânt membrii acestei asociații criminale în valoare de peste 8 milioane lei, 7 automobile 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții ne locative.

Concomitent, majoritatea învinuiților sunt anterior condamnați pentru diverse infracțiuni, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în alte țări.

În cazul în care Instanța de judecată va stabili vinovăția persoanelor acuzate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani pentru organizarea și conducerea unei organizații criminale, de la 7 la 15 ani, pentru circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, în scop de înstrăinare, de la 3 la 10 ani pentru contrabandă și de la 5 la 10 ani pedeapsă cu închisoarea pentru spălarea banilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.