‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Molia minieră a tomatelor poate compromite recolta

FOTO. Molia minieră a tomatelor poate compromite recolta

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Într-un comunicat emis de ANSA, se atenţionează că, în raionul Ialoveni a fost înregistrat un focar de atac în seră a Moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta). Pentru prima dată, Molia minieră, a fost semnalată în Republica Moldova în anul 2013, când în regim de urgenţă au fost luate măsuri fitosanitare de lichidare a tuturor focarelor dăunătorului, cum ar fi: tratarea chimică, arderea resturilor de tomate şi prelucrarea minuţioasă a solului.

Descriere:

Ouăle de formă cilindrică, culoare alb-găbui, sunt depuse pe frunze sau tulpină și eclozează în 4-6 zile.

FOTO: www.trichoindo.gr

Larvele  de culoare gălbuie pot fi depistate cu uşurinţă pe muguri, flori sau fructe în formare şi lasă după ce se hrănesc resturi de culoare neagră.

FOTO: www.nbair.res.in

Pupele sunt maro, iar stadiul durează 10-12 zile. Adulții au culoarea gri-maronie, cu puncte negre pe aripile anterioare, iar în lungime măsoară 5-7 mm.

FOTO: www.microvlinders.nl

Larvele (omizile), atacă începând cu luna mai-iunie, atât culturile crescute în câmp deschis, cât şi cele din spaţii protejate, preponderent în zilele călduroase de vară. În sere plantele sunt atacate încă din faza de răsad. Larvele consumă părţile aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, fructe şi produc pagube în toate fazele de dezvoltare a acestora.

Ciclul total de dezvoltare a insectei durează 24-38 de zile, în funcție de condițiile climatice. O femelă depune până la 260 ouă. Larvele în perioada de dezvoltare trec prin patru vârste. Împuparea poate fi în sol, pe frunze şi în mine. Iernează stadiul de ou, pupă şi imago. Molia tomatelor poate fi uşor depistată vizual după minele de pe frunze, tulpină şi fructele atacate.

‹ adv ›

Combatere şi prevenire:

Pentru a preveni răspândirea dăunătorului este necesară, producerea răsadului sănătos, iar în spaţiile destinate creşterii trebuie de instalat capcane cu feromoni pentru monitorizarea răspândirii dăunătorului, distrugerea resturilor vegetale şi buruienilor rămase din cultura anterioară.

Combaterea se realizează prin:

  • respectarea unei agrotehnici înalte;
  • în sere/solarii, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm²;
  • crearea unui „antreu” la intrarea în seră/solar, respectiv o dublare a uşilor.

Foarte eficiente sunt capcanele cu feromoni. Se recomandă 20-25 bucăţi/hectar.

‹ adv ›

Din momentul capturării fluturilor masculi în capcane, sau la apariţia primelor simptome şi a primelor larve (omizi), se aplică tratamente cu insecticide, conform „Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Moldova”. Tratamentele foliare se repetă la expirarea termenului de acţiune a preparatului, ţinând cont de intervalul de pauză până la recoltare.

Pentru a evita apariţia rezistenţei la insecticide, se respectă norma de consum a preparatului, şi se alternează diferite preparate. Resturile de plante rămase la desfiinţarea culturii se vor arde.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›