Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sinteza reacțiilor externe după decizia…

Sinteza reacțiilor externe după decizia de invalidare a alegerilor locale: „Voința poporului trebuie să fie respectată”

După decizia din 20 iunie a Judecătoriei Chișinău de invalidarea a mandatului primarului ales Andrei Năstase, decizie menținută și de Curtea de Apel Chișinău, diplomații străini acreditați la Chișinău, dar și reprezentanții partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis mai multe mesaje publice în care spun că își exprimă îngrijorarea față de decizia judecătorilor și că urmăresc cu atenție ceea ce se întâmplă la Chișinău. 

Printre instituțiile și diplomații care au reacționat se numără Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, ambasadorul Canadei în România și R. Moldova, dar și membri ai Parlamentului European.

20 iunie. Ambasadorul Uniuniii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, vine cu o primă reacție pe pagina sa de twitter:

„Sunt extrem de îngrijorat de invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului. Toți observatorii au recunoscut rezultatele alegerilor din Chișinău. Voința poporului trebuie să fie respectată în orice societate care aspiră spre democrație. Acestea sunt valori Europene”

Tot pe 20 iunie. Peter Michalko distribuie un comunicat postat pe site-ul Serviciului Diplomatic al Uniunii Europene. Același comunicat a fost postat și pe pagina Marii Britanii la Chișinău:

Peter Michalko, ambasadorul UE în R. Moldova

„Având în vedere decizia de ieri a Judecătoriei Chișinău de a nu valida alegerea lui Andrei Nastase în calitate de primar al capitalei, este esențial ca procedurile de recurs să aibă loc în mod echitabil și complet transparent. Dl Năstase a fost ales la alegerile locale din 3 iunie cu sprijinul popular al electoratului de la Chișinău, lucru recunoscut și de observatori. Este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată.

Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova să garanteze funcționarea mecanismelor democratice în conformitate cu standardele și angajamentele internaționale din cadrul Acordului de asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile”, se spune în declarația de presă a UE.

Pe pagina de facebook a Ambasadei SUA la Chișinău găsim 4 postări la subiectul validării alegerilor pentru funcția de primar al capitalei.

20 iunie. A doua zi după ce Judecătoria Chișinău nu a validat rezultatul alegerilor locale, Ambasada SUA vine cu o primă reacție:

Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere. Invalidarea neașteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”.

21 iunie. Mesajul Ambasadei SUA după o întâlnire a Însărcinatului cu Afaceri Julie Stufft cu primarul ales, Andrei Năstase, și lidera PAS, Maia Sandu:

„Julie Stufft, Însărcinat cu Afaceri, s-a întâlnit astăzi cu primarul ales de Chişinău Andrei Năstase și liderul PAS Maia Sandu pentru a discuta despre decizia de marți a Judecătoriei Chișinău de a anula rezultatele alegerilor pentru Primăria Chişinău. Această decizie a stârnit un sentiment imens de indignare în rândul multor locuitori ai Chişinăului, erodând încrederea moldovenilor în procesul electoral şi în instituţiile democratice. Toţi observatorii electorali cad de acord că abaterile înregistrate în privința acestor alegeri au fost minore, fără vreun efect asupra rezultatului final. Chiar şi Ion Ceban, adversarul Primarului ales Năstase, a fost surprins de această decizie şi a anunţat că va contesta hotărârea Curții.

Împreună cu colegii noștri din societatea civilă și corpul diplomatic urmărim cu mare atenție cum va fi soluționat acest caz”.

22 iunie. Ambasada SUA la Chișinău publică un nou mesaj ca urmare a întâlnirii Însărcinatului cu Afaceri Julie Stufft Andrei Năstase și Maia Sandu:

„Julie Stufft a dat asigurări că Guvernul SUA califică această situaţie drept una extrem de critică pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru dreptul fundamental al cetăţenilor de a-şi alege liderii politici. Articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova prevede că voinţa poporului constituie baza puterii de stat, iar această voință a fost clar exprimată în data de 3 iunie. Miza este încrederea oamenilor în procesul democratic”.


23 iunie. Pe pagina de facebook a Ambasadei SUA este distribuită o declarație de presă publicată pe site-ul Departamentului de Stat al Statelor Unite:

„Statele Unite monitorizează îndeaproape deciziile judiciare de a invalida rezultatele alegerilor locale de la 3 iunie din Chișinău, R. Moldova. Sfințenia alegerilor este fundamentul oricărei democrații și trebuie să corespundă cu normele internaționale. Ne așteptăm ca guvernul moldovean să garanteze un proces judiciar transparent, fără intervenții politice. Dacă sunt constatate anumite nereguli, îndemnăm toate părțile să le trateze într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice de guvernare, inclusiv dorința poporului exprimată în alegeri”, se spune în declarația de presă emisă de purtătorul de cuvânt Heather Nauert .

20 iunie. Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România și Republica Moldova:

Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România și R. Moldova

„Îngrijorat profund de decizia bruscă, arbitrară a unei instanțe din Chișinău de a invalida rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru primarul orașului. O încredere publică deja fragilă în imparțialitatea și independența sistemului judiciar din Moldova este compromisă în continuare”, a scris ambasadorul Canadei. Într-o altă postare, din aceeași zi, Kevin Hamilton scrie că invalidarea alegerilor „ar fi o încălcare inacceptabilă a unui drept democratic fundamental. Împreună cu alte ambasade și societatea civilă, Canada monitorizează îndeaproape”.

20 iunie. Andi Cristea, europarlamentar:

„Am luat notă de decizia de etapă a justiției din Republica Moldova în ceea ce privește invalidarea alegerilor pentru Chișinău. Decizia ridică întrebări legitime la care ar fi bine să existe răspuns de tip european. Predictibilitate înseamnă bun simț la toate palierele puterii – executive, legislative și judecătorești”.

20 iunie. Siegfried Mureșan, europarlamentar:

 „Alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău, care au fost câștigate de candidatul proeuropean Andrei Năstase, au fost invalidate, la cererea socialistilor lui Dodon, după o ședință la care presa a fost dată afară din sala de judecată.  Să vedem exact ce motive au fost invocate. Până una-alta, apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în R. Moldova”.

Pe 20 iunie curent, Judecătoria Chișinău a decis invalidarea alegerilor locale din 20 mai și 3 iunie. Decizia a fost menținută de către judecătorii Curții de Apel Chișinău, pe 22 iunie, iar punctul final urmează a fi pus la Curtea Supremă de Justiție, luni, 25 iunie.