Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Carina Țurcan, bănuită că ar…

Carina Țurcan, bănuită că ar fi divulgat schemele de furnizare a energiei electrice în Crimeea și Donbass

Foto: rbk.ru

Carina Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al Inter „RAO”, este suspectată că ar fi transmis serviciilor de informații străine detalii despre negocierea Moscovei cu privire la livrarea energiei electrice în Crimeea și regiunile separatiste din Donbass. Informația a fost obținută de RBK prin intermediul unor scurgeri de informații din cadrul Serviciului rus de informații externe.

Carina Țurcan a fost arestată acum o săptămână, fiind acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României, fiind întemnițată în închisoarea Lefortovo din Moscova. Informația a fost confirmată și de doi oficiali ruși, familiarizați în pregătirea schemelor teritoriale de energie electrică.

„Operațiunea de deconspirare a durat mai mult de un an. De la serviciul rus de informații externe a parvenit informația precum că cineva transmite informații unui membru NATO din România, în spatele căruia ar putea sta SUA. A fost o informație politică despre cine lucrează cu noi în Ucraina, în Donbas, în Crimeea și în alte regiuni în care furnizăm electricitate”, precizează sursa RBK.

Sursa a mai precizat că în 2014, atunci când Ucraina a amenințat că va deconecta Crimeea de la electricitate, o companie fiică a „Inter RAO” a organizat furnizarea de energie electrică în Ucraina, iar aceasta, la rândul său, în Crimeea. De organizarea acestei scheme s-ar fi ocupat Carina Țurcan, care are contactele oficialilor ruși din Ucraina.

Carina Țurcan nu își recunoaște vina, iar potrivit unor informații aceasta colaborează cu Agenția centrală rusă de informații. RBK precizează că moldoveanca a depus deja mărturie pe numele a trei oficiali din cadrul Ministerului Energiei, cu care ar fi discutat despre furnizarea energiei electrice către Crimeea și Donbass.

În cadrul companiei „Inter RAO”, Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică. Potrivit surselor portalului Rosbalt, serviciile speciale româneşti nu ar fi fost singurele beneficiare ale informaţiilor secrete pe care le transmitea Carina Ţurcan.

Potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus, se arată într-un articol al ZdG.

Foto: rbk.ru