Vladimir Putin a fost informat despre arestarea Carinei Țurcan, acuzată de spionaj

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre arestarea Carinei Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al Inter RAO, care este acuzată de spionaj. Despre aceasta a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov a ținut să precizeze că Kremlinul nu este implicat în acțiuni de anchetă. „În ceea ce privește acțiunile de contraspionaj, știți, există FSB, care îndeplinește aceste funcții, dar și alte servicii și agenții speciale care își îndeplinesc obligațiile de a opri acțiunile care sunt în detrimentul intereselor țării noastre”, a spus Peskov citat de lenta.ru.

În același timp, agenția  RBK a scris astăzi că Țurcan este suspectată, între altele, că a transmis României date referitoare la negocierile privind organizarea livrărilor de energie electrică în Crimeea și Donbass.

De la Serviciul de Spionaj Extern a parvenit informația că cineva transmite informații către o țară membră NATO, și anume România, în spatele căreia ar sta SUA. Erau informații politice despre cine lucrează cu Rusia în Ucraina, Crimeea, Donbass și alte regiuni, unde livrăm noi energie electrică, au declarat pentru RBC sursele din organele de forță.

Carina Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al companiei Inter RAO, a fost arestată de FSB-ul rusesc, fiind acuzată de spionaj în favoarea statului român. Magistraţii instanţei din Lefortovo au acceptat cererea procurorilor ca Ţurcan să fie pusă sub arest preventiv până pe 13 august.

Anterior, Agenția rusă Interfax a scris că ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Viaceslav Kravcenko, ar fi acceptat să depună mărturie împotriva lui Ţurcan.

Carina Țurcan este din 2012 membru al consiliului de administrație al Inter RAO. Compania deţine, printre altele, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova, la Cuciurgan.

Anterior, Țurcan a condus divizia Moldova, Ucraina, România și diviziunea geografică Europa al Inter RAO.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.