Motivul reținerii de FSB a Corinei Țurcan, originară din Moldova: A oferit României informații privind livrarea electricității în Donbas

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moldoveanca Corina Țurcan, reținută în Rusia pentru suspiciunea de „spionaj” în favoarea României, este bănuită de transmiterea unor date privind convorbirile de organizare a livrării electricității din Rusia în Crimeea și regiunea Donbas din estul Ucrainei. Despre aceasta relatează postul de televiziune RBK cu referire la o sursă din cadrul unei structuri de forță rusești.

„Am primit informația că cineva oferă informații României, care este membră NATO, în spatele căreia poate sta SUA. Aceasta a fost o informație politică cu privire la cei care lucrează cu noi în Ucraina, DNR (n.r. Republica Populară Donbas, nerecunoscută oficial), în Crimeea și în alte regiuni în care livrăm energie electrică: cine colaborează, cine refuză, cu cine în genere discutăm, ce probleme există, ce scheme”, a menționat o sursă pentru RBK.

Potrivit sursei citate, în 2014, atunci când Ucraina amenința să deconecteze Crimeea de la energia electrică, compania-fiică a „Inter RAO”, administrată de Țurcan, a organizat livrări de electricitate în Ucraina, iar aceasta, la rândul său în Crimeea. Țurcan, care știa toate contactele funcționarilor ruși și ucraineni, se ocupa de organizarea schemei, a mai spus sursa citată.

Vedeți și: Femeie originară din Moldova, reținută în Rusia sub acuzarea de spionaj pentru România

Corina Ţurcan, o femeie în vârstă de 43 de ani, originară din Republica Moldova, dar care a obținut cetățenia rusă și renunțat la cea moldoveană în 2016, a fost arestată săptămâna trecută în Rusia fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Aceasta este membră a Consiliului de Administrație al companiei Inter Rao, care deține centrala de la Cuciurgan, cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova.

Amintim că Corina Ţurcan, membră în consiliul de administraţie al unei companii energetice din Rusia, a fost arestată la Moscova, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României. Conform presei ruse, arestarea Carinei Ţurcan pentru spionaj a fost autorizată de Tribunalul Lefortovo din Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...