/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

CSM, despre criticile aduse magistraților în legătură cu invalidarea alegerilor: Sunt de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea judecătorului

missing
24 iunie 2018, ora 11:51

În mesajul postat pe pagina lor oficială, CSM consideră că mesajele din spațiul public care afirmă că „sistemul judiciar nu este independent, iar unii judecători îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor” sunt „de natură să afecteze credibilitatea în procesul înfăptuirii justiţiei, precum şi independenţa şi imparţialitatea judecătorului”. Care sunt o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garant fundamental a unui proces echitabil.

În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu un mesaj către societatea civilă, instituţiile de presă şi formaţiunile politice prin care le cere acestora „să manifeste o abordare rezonabilă în privinţa deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri,al independenţei justiţiei şi cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”.

Reacția CSM vine după ce în spațiul public au apărut mai multe mesaje critice ale politicienilor și ale societății civile în adresa deciziilor instanțelor de judecată a Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel prin care alegerilor locale din Chișinău care s-au desfășurat în perioada 20 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II) au fost anulate.

În acest context la Chișinău s-au desfășurat mai multe proteste, iar astăzi, 24 iunie, începând cu ora două este anunțat un protest de amploare în centrul Chișinăului. Totodată, PSRM și Platforma DA au atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel, iar luni este preconizată ședința în care se va examina admisibilitatea recursului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram