Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Argumentele F. Ruse la adoptarea…

Argumentele F. Ruse la adoptarea rezoluției ONU de retragere a trupelor din regiunea transnistreană

Trupele ruse fac parte din forțele de menținere a păcii în R. Moldova, iar Rezoluția ONU privind retragerea acestora va afecta serios reputația Adunării  Generale a ONU și contravine eforturilor OSCE de soluționare a problemei transnistrene, a  declarat vineri reprezentantul permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, Dmitri Polianski.

„Suntem pe deplin angajați în procesul de reglementare politică a problemei transnistrene”, a confirmat reprezentantul rus. „În același timp, acțiunile de la Chișinău sunt distructive și sunt contra acordurilor internaționale”, a avertizat diplomatul rus, exprimându-și regretul față de lipsa de consens de la Adunare.

„Încă o dată confirmăm că Rusia este angajată cu strictețe în îndeplinirea strictă de către contingentul militar rus a mandatului și sarcinilor operației comune de menținere a păcii pe Nistru, din păcate, nu există motive reale pentru schimbarea formatului”, a subliniat Polyansky fără să facă însă referire la Grupul Operativ miliar rus din stânga Nistrului (fosta Armată a 14-a).

„Dacă este pusă în aplicare, inițiativa actuală a delegației moldovenești contravine eforturilor OSCE de a stabili pacea în Transnistria, iar daunele grave, dacă nu ireparabile, vor afecta reputația Adunării Generale a ONU”, a spus diplomatul înainte de votarea rezoluției,  care a fost adoptată cu 64 de voturi pro, 15 – contra și 83 de abțineri.

Adunarea Generală a ONU a examinat la 22 iunie, proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Prezentarea Rezoluției reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova.