Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert politic: E non-sens ce…

Expert politic: E non-sens ce se întâmplă. Dacă nu știi cum au fost influențate alegerile de ce le invalidezi?

„Dacă spuneți că a încălcat, amendați-l. Dacă spuneți că a influențat alegerile, spuneți cum a făcut-o și cum ar fi trebuit să fie rezultatul alegerilor dacă nu era influențat. Dar dacă nu știi cum, de ce invalidezi alegerile?”, a declarat expertul politic, Igor Boțan în contextul deciziei Curții de Apel Chișinău, care a menținut hotărârea primei instanțe de nevalidare a mandatului de primar general al mun. Chișinău. 

Expertul politic, Igor Boțan a precizat pentru ZdG că contestația depusă de Ion Ceban la trei zile din ziua alegerilor este irelevantă, iar reprezentanții instanțelor de judecată ar fi trebuit să citească sintezele anuale ale Curții Supreme de Justiție în care se stipulează acest lucru.

„În perioada electorală, atunci când se fac încălcări, ele sunt contestate timp de trei zile, iar dacă încălcările sunt din ziua alegerilor, în aceeași zi. Nu este clar de ce Ion Ceban s-a adresat Judecătoriei pentru o încălcare din ziua alegerilor tocmai peste trei zile. Judecătoria Centru a respins acest lucru, pentru că contestația despre agitația electorală trebuia facută la timp. Nu e clar de ce Curtea de Apel a continuat să examineze contestația.

La noi ce judecătoriile doar constată și nu se pronunță care este pedeapsa? În general e non-sens ceea ce se întâmplă. Dacă contestațiile care le-a făcut Ion Ceban urmau să aibă consecințe, ele trebuiau depuse la momentul potrivit. Nu după ce s-au terminat alegerile, nu i-a plăcut rezultatul, s-a dus la Curte și spune: „Nu, eu nu vreau să pedepsiți pe nimeni, doar să constatați”. Și în baza acestei constatări care nu are nici un fel de relevanță, decât relevanță pentru îmbunătățirea pe viitor a legislației, ei adoptă decizia dată. Este absurd”, a indicat expertul.

Igor Boţan a opinat că ar prefera să existe un sistem judecătoresc despre care cetățenii nu discută modul în care curțile adoptă decizii, întrucât discuțiile sunt un indicator că sistemul judecătoresc este bolnav.

„Dacă spuneți că a încălcat amendați-l, dacă spuneți că a influențat alegerile, spuneți cum a făcut-o și cum ar fi trebuit să fie rezultatul dacă nu era influențat. Dacă vreți să spuneți că a influențat negativ, spuneți asta. Și asta ar fi fost suficient ca să înțelegem. Dar dacă nu există plângeri din partea lui Ion Ceban cum poți să judeci că au fost influențate, da nu știu cum. Dar dacă nu știi cum, de ce invalidezi alegerile?”, a afirmat Boțan.

La 21 iunie, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul lui Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA. Andrei Năstase a declarat că a pregătit deja un recurs pe care urmează să îl depună la Curtea Supremă de Justiție.

Citiți și: Cum motivează instanța de apel menținerea deciziei privind invalidarea alegerilor