Departamentul de Stat SUA monitorizează atent procesul judiciar privind invalidarea alegerilor la Chișinău

Statele Unite ale Americii monitorizează atent procedurile judiciare legate de invalidarea alegerilor din Chișinău și așteaptă ca guvernul moldovean să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică, se arată într-un comunicat de presă difuzat de Departamentul de Stat al SUA.

„Statele Unite monitorizează îndeaproape procedurile judiciare în curs de desfășurare pentru invalidarea rezultatelor alegerilor primăriei din 3 iunie de la Chișinău, Republica Moldova. Sfințenia alegerilor reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Ne așteptăm ca guvernul moldovean să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică”, se arată în textul declarației.

Departamentul de Stat SUA solicită tuturor părților ca, în cazul în care se constată nereguli, „să le abordeze într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri”, se precizează pe site-ul oficial al instituției americane”.

Acum două zile, Curtea de Apel a menținut decizia Judecătoriei Chișinău de invalidare a alegerilor din capitală. În decizia Curții de Apel se arată că în cauza deferită justiției s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Noul primar ales Andrei Năstase a calificat această decizie drept o comandă politică.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii,

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.