Principală  —  IMPORTANTE   —   (Video) Standarde duble la validarea…

(Video) Standarde duble la validarea mandatelor? Ce au declarat Dodon, Corman, Leancă, Sandu și Petrenco în ziua alegerilor

Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au refuzat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor îndemnând oamenii să iasă la vot prin intermediul rețelelor de socializare. Astfel de îndemnuri însă au avut loc la toate alegerile din ultimii ani, fie ele parlamentare, prezidențiale sau locale, însă de fiecare dată scrutinele au fost validate. 

Igor Corman (PDM), Igor Dodon (PSRM), Maia Sandu (PAS), Iurie Leancă (PPEM), Grigore Petrenco (Casa Noastră Moldova), Andrei Năstase – toți au îndemnat cetățenii în ziua alegerilor să meargă la vot.  Deși au avut același mesaj, doar mandatul lui Năstase a fost invalidat de instanțele de judecată.

ZdG a găsit în arhivă declarațiile candidaților la funcția de primar, deputat sau președinte, din perioada 2014-2018, făcute în ziua alegerilor și transmise în aceeași zi de majoritatea posturilor de televiziune.

Alegeri parlamentare 2014

Igor Dodon, fost candidat la funcția de deputat (PSRM) și actual președinte al statului: „Haideți, toți împreună să ieșim la alegeri. Nu trebuie să ne temem de nimeni. Trebuie să ieșim și să votăm pentru viitorul Moldovei, pentru viitorul și prosperitatea Moldovei alături de o Rusie puternică”.

Igor Corman, fost candidat la funcția de deputat, PDM: „Vreau să  îndemn toți cetățenii moldoveni să vină astăzi la vot  și să voteze așa cum consideră ei că este mai bine”.

Alegeri locale 2015

Grigore Petrenco, fost candidat la funcția de primar al mun. Chișinău: „Aș vrea să chem toți oamenii să iasă la vot, să găsească 20-30 de minute din timpul lor personal să voteze și acest vot să fie unul de protest”.

Alegeri prezidențiale 2016

Igor Dodon, fost candidat la funcția de președinte, PSRM: „Vă îndemn pe toți, dragi concetățni, haideți azi toți împreună să ieșim și să demonstrăm că Moldova are viitor, iar eu sunt sigur că ea are viitor”.

Maia Sandu, fostă candidată la funcția de președinte, PAS: „Vreau să-i rog pe cei care încă nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Votul dvs este foarte important pentru noi toți”.

Iurie Leancă, ex-candidat la funcția de președinte al R. Moldova: „Vreau să fac un apel cu acest prilej către toți cetățenii din R. Moldova, fie că sunt în țară, fie că sunt înafara țării. Toți cei care cred că viitorul Moldovei asilat doar în cadrul Europei să iasă la vot”.

Alegeri locale 2018

Andrei Năstase: „Ieșiți cât mai multă lume la vot. În cabina de vot sunteți doar voi în fața propriei conștiințe și vă vede doar Dumnezeu. Votați așa cum considerați, dar ieșiți la vot”.

Igor Boţan, comentator politic, a precizat pentru ZdG că în urma hotărârilor instanțelor de judecată de nevalidare a alegerilor locale ar fi vorba de duble standarde și pot fi formulate următoarele concluzii: „Pot spune că curțile de justiție din R. Moldova nu citesc sintezele pe care sunt obligate să le facă, asta în situația bună. În altă situație, pot numi voluntarism din partea judecătoriei Centru și a treia variantă: rea intenție. Nu aș  vrea să pun accentul pe cea de-a treia variantă, pentru că ar fi o acuzație gravă în adresa instanțelor de judecată că îndeplinesc comenzi politice. Dar în spațiul public se vehiculează aceste ipoteze. Pe de altă parte pot fi considerate și duble standarde. De unde știa Curtea cine trebuia să câștige alegerile, Ion Ceban sau Andrei Năstase, ca să spună că rezultatele alegerilor au fost influențate de această agitație electorală pe care au făcut-o și alți politicieni?”, a opinat expertul.

Andrei Năstase a câștigat alegerile din mun. Chișinău cu peste 52% din voturi. Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău nu au validat mandatul pe motiv că Andrei Năstase a făcut agitație electorală în ziua alegerilor.