Ploaia de ieri a inundat mai multe localități din țară. Vezi care sunt consecințele

În urma ploii torențiale de ieri, pompierii au intervenit în 21 de gospodării pentru pomparea apei. Salvatorii au efectuat acțiuni de pompare pe opt adrese din municipiul Chișinău. Cele mai afectate gospodării s-au aflat pe străzile Ghioceilor, Ion Creangă, Nicolae Costin, Cornului din or. Chișinău, dar și unele curți din or. Durlești și Cricova. De intervenția pompierilor a fost nevoie și în 11 gospodării din UTA Găgăuzia, unde apa a intrat în ogrăzi și beciuri.

Potrivit furnizorilor de energie electrică, fără curent au rămas parțial 15 localități din 7 raioane. Energia electrică a fost întreruptă în localități din raioanele Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Pentru rezolvarea acestei probleme, la fața locului lucrează brigăzile specializate.

Mai mult, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI anunță că, în urma ploilor, a fost necesară și intervenția pompierilor și salvatorilor pentru deblocarea persoanelor din mijloace de transport. Salvatorii au intervenit pe str. Ialoveni din municipiul Chișinău, unde într-un mijloc de transport au rămas blocați 4 oameni, inclusiv 3 copii. Ajunși la fața locului pompierii au reușit să scoată minorii și să-i adăpostească într-un loc sigur.

De salvatori a fost nevoie și în orașul Comrat unde angajații IGSU au intervenit pentru pomparea apei din  . Potrivit informației operative pe străzile Muncești, Albișoara, Sculeni și șoseaua Balcani din municipiul Chișinău s-a acumulat apă în urma precipitațiilor abundente.

În urma ploilor nu au fost înregistrate victime, drumuri blocate sau diguri și baraje afectate. Toate drumurile și căile de acces sunt practicabile spre localitățile țării. În continuare situația este monitorizată în teren de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze pagubele înregistrate în urma precipitațiilor abundente.

Conform informației IGSU în servantul de luptă sunt pregătiți pentru intervenție 356 de salvatori și pompieri cu 125 autospeciale de intervenție.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunța, ieri, o schimbare bruscă a vremii, cu averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice cu grindină și intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s. Hidrologii prognozau creșterea locală a nivelului apei cu 0,2-0,5 m și formarea scurgerilor intensive, pe unele râuri mici și în locurile joase, cu risc de inundații locale. Agenţii economici, în subordinea cărora se află bazine acvatice, au fost îndemnați să monitorizeze starea barajelor și a digurilor de protecție pentru a evita producerea inundațiilor. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.