Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezoluția privind retragerea trupelor rusești,…

Rezoluția privind retragerea trupelor rusești, examinată astăzi la Adunarea Generală ONU

Adunarea Generală ONU examinează astăzi, 22 iunie, proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Subiectul va fi discutat între 17.00 -17.30, iar documetul va fi prezentat comunității internaționale de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, scrie într-un comunicat de presă al MAEIE.

Prezentarea Rezoluției cu privire la „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” reprezintă o premieră diplomatică în istoria Republicii Moldova. Despre rezultatele dezbaterii în plen a Rezoluției respective Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va informa societatea civilă și mijloacele media printr-un comunicat de presă, anunță MAEIE.

Fostul ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan,  susține că rezoluția politică pe care R. Moldova o va propune spre votare la ONU  ar denota că „s-ar fi lucrat în grabă” și că se „încearcă să nu lovească, din nou, Rusia prea tare”. Potrivit diplomatului, faptul că documentul nu propune un termen de retragere a trupelor rusești și renunță deschis la înlocuirea „pacificatorilor” ruși cu trupe internaționale ar sugera că ar putea fi vorba despre o „inițiativă pre-electorală” care încearcă să deranjeze prea mult Kremlinul.