‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMajorarea exportului de căpșune din Moldova se datorează creșterii producției interne

Majorarea exportului de căpșune din Moldova se datorează creșterii producției interne

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Perioada de export a căpșunelor din Moldova se apropie de final. Până la momentul dat, au fost exportate peste 1,8 mii tone de căpșune. Potrivit reprezentanților marilor companii exportatoare, până la sfârșitul anului de comercializare, volumul exporturilor este puțin probabil să depășească semnificativ cifra de 2,0-2,2 mii tone. Totuși, aceasta este cu mult mai mult decât volumul exporturilor din 2016, când au fost exportate doar 0,4 mii tone, informează east-fruit.com.

În același timp, cantitatea maximă exportată a fost înregistrată în anul 2015, când Moldova a livrat pe piața externă 7,6 mii tone de căpșune. Experții de piață cred că, cea mai mare parte a exporturilor în 2015, le-au reprezentat nu pomușoarele din Moldova, ci reexportul produsele din Polonia și alte țări din UE, care au fost afectate de pachetul de sancțiuni impus de Rusia.

Experții explica creșterea exporturilor în 2018 prin majorarea producției interne de căpșune, dar nu exclud faptul că o parete din volumul total este reprezentat de căpșunele de origine ucraineană, de exemplu, din regiunea Vinnița, acolo unde ceșterea acestor pomușoare este foarte bine dezvoltată. Prin urmare, cel mai probabil, recordul reală a exportului de fructe de pădure din Moldova va fi stabilit în 2018.

În pofida scăderii prețurilor pentru căpșunele exportate, în anul 2018 vor fi obținute venituri totale de cel puțin 2 milioane de dolari. În plus, o creștere a producției interne va stimula investițiile în prelucrare, în special, în construcția  fabricilor pentru congelarea pomușoarelor, fructelor și legumelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›