Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   VIDEO/ Cum explică Federația Rusă…

VIDEO Cum explică Federația Rusă deplasarea celor trei coloane cu tehnică militară pe traseul Tiraspol-Râbnița

Foto: Facebook/Centrul de Studiere a consecințelor conflictului transnistrean

Deplasarea celor trei coloane cu tehnică militară auto și blindată pe traseul Tiraspol-Râbnița a fost din nou discutată la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC). Dacă anterior reprezentanții Federației Ruse nu au putut să explice această situație, acum au venit cu o notă informativă.

Delegația Federației Ruse menționează că „potrivit informațiilor operative, în perioada desfășurării Campionatului Mondial la fotbal, nu au fost excluse acte de terorism și acțiuni provocatoare asupra obiectivelor Ministerului Apărării rus. În legătură cu aceasta, pentru sporirea măsurilor de securitate la depozitele din localitatea Cobasna a fost luată decizia de a întări în mod corespunzător paza acestui obiectiv.”

„Șeful delegației ruse, Ilia Uvarov, într-o manieră sfidătoare a adăugat că prin aceste acțiuni Grupul Operativ al Trupelor Ruse ar fi acționat consecvent și operativ fără a aduce prejudicii operațiunii de pacificare”, se menționează într-un comunicat de presă al delegației moldovenști în CUC.

Și reprezentatul Ucrainei în CUC și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deplasarea neautorizată a coloanelor militare în imediata apropiere a frontierei ucrainene, dar și în legătură cu faptul că CUC nu a fost informată prompt despre pregătirea unor acte de terorism sau provocări asupra depozitului de muniție din Colbasna.

Reprezentanții Misiunii OSCE au cerut delegației ruse să asigure reîntoarcerea acestor efective militare la locul dislocării sub controlul mecanismului de pacificare.

Pe 14 iunie, începând cu ora 08.30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate trei coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Foto: Facebook/Centrul de Studiere a consecințelor conflictului transnistrean