Maia Sandu: Mai multe persoane ne-au raportat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite

După prima zi a protestului „Până aici! Ne-am săturat!”, desfășurat în fața Primăriei, iar apoi în fața sediului PDM, mai multe persoane au relatat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia, a menționat liderul PAS Maia Sandu la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV.

Potrivit ei, oamenii au fost nedumeriți și s-au întrebat dacă asta li se întâmplă doar lor, însă ulterior au constatat că  au fost mai multe cazuri.

„Mai multe persoane ne-au raportat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia. Atunci, când am mers în PMAN, am observat că printre noi au venit oameni îmbrăcați în civil, care era clar că nu făceau parte din echipa protestatarilor și se pare că unii dintre ei au încercat să strecoare obiecte străine în gențile oamenilor. Obiecte care pot fi calificate drept arme albe”, a menționat Maia Sandu.

Liderul PAS a opinat că provocările vin partea guvernării, pentru a discredita mișcarea protestatară.„E foarte clar că această guvernare este pornită pe violențe. E foarte periculos ceea ce se întâmplă. De aceasta trebuie să fim vigilenți”, a spus ea.

Întrebată cine sunt acești provocatori, Maia Sandu a spus că sunt oameni îmbrăcați în civil „din echipele lui Țuțu și altora ca el”.

„Sunt oameni instruiți pentru a face asta. Am văzut și oameni îmbrăcați în civil, care sunt polițiști, dar care sunt cuminți și care ne-au zis:  noi trebuie să venim aici, nu avem de ales, dar noi nu suntem periculoși pentru dvs”.

Potrivit ei, ideea guvernării este să provoace aceste violențe, ca să discrediteze protestul, ca să acuze pe cineva pentru aceste violențe, pentru că acesta este cel mai simplu mod, cu care oprești mișcarea protestatarilor. Totodată, ea a  precizat că „pericolul violenților vine nu din rândul celor care protestează”.

„Oamenii au fost nedumeriți. S-au întrebat dacă asta li se întâmplă doar lor, inițial s-au gândit că e o întâmplare, după care când au auzit că li s-a întâmplat mai multor oameni, și au fost și oameni care au văzut cum acest lucru se întâmplă, am avut aceste confirmări. Și ar trebui să mergem la poliție”,  adăugat Maia Sandu.

Ea a recunoscut că ar fi greu de identificat provocatorii, însă că „acum sunt suficiente camere de luat vederi și dacă poliția chiar ar vrea să- identifice pe aceștia”, oamenii legii ar putea să vadă pe ecrane unde au fost aceste persoane, cine au fost lângă ele și cine sunt personajele care au strecurat aceste obiecte străine.

Totodată, Maia Sandu susține că este important ca la protestul care va fi organizat duminică în PMAN să participe cât mai multă lume, pentru a opri calea spre dictatură și pentru a nu le fura votul cetățenilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.