Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Rezumatul zilei: „Să vă…

VIDEO Rezumatul zilei: „Să vă fie frică, poporul se ridică”

Decizia Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului a scos oamenii în stradă la 20 iunie.

Acțiunea de protest, condusă de Andrei Năstase și Maia Sandu, dar la care au participat inclusiv fostul edil al capitalei Dorin Chirtoacă și ex-magistrata Domnica Manole, reprezentanți ai partidelor politice de opoziție și interpreți, a demarat în fața primăriei capitalei.

Protestatarii au scandat: „Năstase e primarul!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică”, „Jos, Mafia!”, „Nu stați acasă, dacă vă pasă!”, „PD-PSRM – ciuma roșie!”.

Ulterior aceștia s-au îndreptat spre sediul Partidului Democrat din Moldova, păzit de trupe speciale de intervenție și zeci de polițiști.

„Trebuie să conștientizăm cât de dramatic este acest eveniment. Abuzurile au întrecut orice limită. E important să veniți aici, alături de noi, la orice oră. Doar unitatea ne poate salva democrația”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Mai târziu manifestații s-au îndreptat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a cere validarea mandatului și anularea votului mixt, care, potrivit opoziției, ar urma să avantajeze democrații și socialiștii la alegerile parlamentare pentru a rămâne la putere. Acțiuni de protest sunt anunțate pentru fiecare zi, la ora 18.00, până când mandatul va fi validat.

Decizia Judecătoriei Chișinău din 19 iunie prin care nu a fost confirmată legalitatea alegerilor a generat critici din partea partenerilor externi ai R. Moldova și a politicienilor europeni.

La 19 iunie, după mai bine de două săptămâni de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a adoptat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor.